FEGYVERNEK/NAGYKÖRŰ

2021.06.07. 19:55

Az átfogó útfelújítás egyelőre nem szerepel a tervek között

Az út állapota miatt nem könnyű használni az újra működő tiszai kompot – panaszkodnak a folyó mindkét oldalán, Fegyverneken és Nagykörűben. A keskeny úton gyakran járnak teherautók és mezőgazdasági munkagépek is, ezért hamar tönkremegy. Az utat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint kátyúzások a közeljövőben is várhatóak, de a teljes felújítás egyelőre nem szerepel a tervek között.

Munkatársainktól

Régóta gondot jelent a komphoz vezető út állapota – mutatja Molnár Barna önkormányzati képviselő

Fotó: Mészáros János

– Nehezen járható ez a szakasz – mutatta a tiszai komphoz vezető utat Fegyverneken Molnár Barna önkormányzati képviselő. Mint mondta, hosszú idő óta problémás a Magyar Közút kezelésében álló terület.

– Télen a fakitermelés, most pedig egy közeli útépítés miatt ezen keresztül közlekedtek, közlekednek a teherautók, így már a padka is használhatatlan. Esős időben sáros, balesetveszélyes, és ha szembe jön egy autó, nem lehet továbbmenni, hiszen annyira keskeny, körülbelül három méter széles. Pedig rengetegen használnák a kompot akár munkába járáshoz vagy ha a négyes úton baleset történik – tette hozzá a képviselő, aki levélben kérte a helyzet megoldását az utat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél.

A Tisza túloldalán is gondot okoz az út minősége, Nagykörűben is sokan panaszkodnak, hogy emiatt nem tudják használni a kompot.

– Jó néhányan jelezték itt is, hogy szinte járhatatlan a fegyverneki oldalon a komptól elvezető út. A panaszok miatt én is Magyar Közúthoz fordultam, a kátyúzást a hónap második felére, június 18 után ígérték – válaszolta kérdésünkre Túri Tibor, Nagykörű polgármestere.

Az ügyben hírportálunk is megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Azt írták, év elején már javítottak az út járhatóságán, és a közeljövőben is terveznek kátyúzásokat, de teljes felújítás belátható időn belül nem várható.

– A Nagykörű–Fegyvernek összekötő út ártéri, vagyis a kompátkelő és gát közötti szakaszán idén januárban tíz tonna mart aszfalt bedolgozásával a nagyobb mélyedéseket ideiglenesen javítottuk – válaszolta kérdésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Régóta gondot jelent a komphoz vezető út állapota – mutatja Molnár Barna önkormányzati képviselő
Fotó: Mészáros János

– A Nagykörű kompátkelő és Fegyvernek közötti szakasz nagy részén a burkolatszélesség csak egyirányú közlekedést tesz lehetővé, ebből adódóan az útpadkát a járművek, főleg mezőgazdasági gépek rendszeresen kijárják. Hosszú távú megoldást a teljes felújítás jelentene, azonban a kátyúzáson túlmutató munkák külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósulhatnak meg. A felújításra vonatkozóan javaslatokat tehetünk, a beruházásokat pedig külön erre a célra indított programokon keresztül, elrendelés alapján és az ahhoz szükséges források biztosítását követően indíthatjuk el. Az összekötő út jelenleg nem szerepel felújítási programban, azonban a teljes körű felújításig az út járhatóságának fenntartása érdekében továbbra is lokális beavatkozásokra lehet számítani az úton – jelezte Pécsi Norbert Sándor.

Újraindult a kompközlekedés

A Fegyvernek és Nagykörű között jelentős forgalmat lebonyolító kompot tavaly tavasszal újították fel. Javították, helyenként ki is cserélték a padlózatát. Megerősítették a felhajtórámpákat, cserélték a koptatósíneket és pluszsíneket is elhelyeztek. Mindezek mellett elvégezték a külső és belső festést is. A felújított komp így már akár húsz tonna súlyt is elbír. A kompközlekedés az elmúlt hetekben ugyan szünetelt a Tisza magas vízállása miatt, de keddtől újra lehet használni a vízi átkelőt az apadás miatt. A komp nyári időszakban reggel hat és este nyolc óra között szállítja az utasokat a folyó két partja között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában