tapasztalatok

2021.06.28. 07:00

Egy hónapon át ismerkedhettek a szolnokiak a modern zöldbuszokkal

A megyeszékhelyen közel egy hónapon át közlekedett az elektromos busz. Számtalan pozitív tapasztalattal gazdagodhattak az utasok a kényelmes és tiszta járműveken, melyek halkan suhantak végig az utcákon.

P. Pusztai Nóra

Az elmúlt hetekben elektromos busz járta a megyeszékhely útjait

Fotó: Mészáros János

Szolnok egyébként is elkötelezett a „zöld megoldások” iránt, legyen szó új parkok építéséről, faültetésről vagy szemléletformálási programokról.

A megyeszékhely is csatlakozott a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekthez, melynek részeként ötvenhatmillió forintos támogatásnak köszönhetően közel egy hónapon át városszerte ingyenesen vehették igénybe az utasok az elektromos buszt, többször igen nagy feltűnést keltve.

– Anya, nézd, ez is a szép zöld busz – kiáltott a Szapáry úti megállóban egy kisfiú, aki édesanyjával épp a különleges járműre várakozott.

– Hallottam a városban közlekedő elektromos buszról és mivel a kisfiam rajong a tömegközlekedési eszközökért, az interneten utánanéztem, mikor merre jár majd. Már korábban is mentünk vele és biztos nem utoljára – mesélte Kiss Dóra.

A demonstrációs időszak azóta lezárult, de a csendes és kényelmes járművet használók a kellemesen hűvös levegő mellett számos egyéb pozitív tapasztalatról is beszámoltak. Nemcsak az utasok érezhették magukat komfortosabban.

Az elmúlt hetekben elektromos busz járta a megyeszékhely útjait
Fotó: Mészáros János

– A Zöld Busz Program korábbi tapasztalatai azt mutatják, hogy az elektromos változatok havonta több mint ötezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátástól mentesítik a környezetet, erre egyébként 65-70 fa lenne képes. Ezekhez képest ötven százalékkal olcsóbb az üzemeltetésük is, ami kilométerenként hatvan forintot jelent – tájékoztatta hírportálunkat Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Korunk egyik legnagyobb kihívása a globális felmelegedés. Az Európai Unió által kitűzött és Magyarország által vállalt 2050-es klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a közlekedési szektor kibocsátásának jelentős csökkentése.

– A jövő mobilitásának, a környezetvédelemnek az egyik legfontosabb eszközei az elektromos járművek, többek között az ilyen típusú buszok elterjesztése az elavult, környezetszennyező modellek kiváltásával

– fejtette ki.

– Fontos, hogy az ehhez hasonló zöld kezdeményezésekhez Szolnok is csatlakozzon, támogassa a város polgárait abban, hogy a fejlődés következő lépcsőfokait megismerhessék. A jövőnket, de gyermekeinkét és unokáinkét egész biztosan nagyban meghatározza majd, hogy mennyire sikerül a környezettudatos életmódra berendezkedni, a fenntartható közlekedést meghonosítani, vagy éppen az alternatív energiaforrásokat kiaknázni – foglalta össze a program alapelvét a városvezető.

Hatvan járműre pályázott a Volán

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek a járványhelyzet alatt is jelentős figyelmet szentel a kormány, ennek egyik legfontosabb célja pedig a közlekedés zöldítése. Ehhez járul hozzá a Zöld Busz Program is, melynek során országos szinten hatvan elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot a Volánbusz Zrt.

– Pozitív elbírálás esetén Szolnokra összesen tíz érkezne, várhatóan a jövő év elején, melyek nem csupán a helyi járműparkot korszerűsítenék, de velejárójaként kiépülne az ezek üzemeltetéséhez szükséges töltőinfrastruktúra is a megyeszékhelyen – utalt a jövőre Szalay Ferenc polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában