munkálatok

2021.06.14. 06:55

Már az utolsó simításokat végzik az uszoda területén Újszilváson

Hamarosan befejeződnek az újszilvási uszoda építési munkálatai, a szakemberek már az utolsó simításokat végzik a komplexum területén. Az országos viszonylatban is jelentős létesítmény egyik különlegessége, hogy megújuló energiával működik majd.

Hartai Gergely

20210609 Újszilvás Petrányi Csaba polgármester mutatja a település korszerű, energiatakarékos fedett uszodáját. fotó Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

– Hat éve készül az uszodánk, melynek építése immár a végéhez közeledik – jelentette be a helyszínen a falu polgármestere. Dr. Petrányi Csaba kifejtette: egy hónapja tart a kivitelezői próbaüzem, ami a héten zárul le. Ezekben a napokban a létesítmény apróbb javítási feladatait végzik a szakemberek. A medencéket leürítik, megtisztítják, ezt követően pedig egy általános takarítás következik.

– Reményeim szerint július 15-étől elindulhat a hivatalos próbaüzemi eljárás, melynek során feltöltött medencékkel, a hatóság engedélye függvényében, terhelt és terheletlen állapotban teszteljük az uszodát. Ha a szükséges feltételeket teljesíteni tudjuk, augusztus 1-jétől már jöhetnek a fürdőzők – fűzte hozzá a polgármester.

Ha a szükséges feltételeket teljesíteni tudjuk, augusztus 1-jétől már jöhetnek a fürdőzők – magyarázta dr. Petrányi Csaba
Fotó: Mészáros János

Dr. Petrányi Csaba hangsúlyozta: a teljes komplexum mintegy háromezer négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik. A létesítményben egy kis és egy nagy medencét alakítottak ki. Utóbbi huszonegyszer harminc méteres, és nyolcsávos úszásra is alkalmas. A működtetésükre kialakított speciális rendszer pedig szinte teljesen egyedülálló hazánkban, mivel megújuló energiát használ fel. Nagy előny a helyszínen az a négyszáz méteres kút is, melynek harmincfokos vize a hőközpontot, a hőszivattyúkat, valamint a hőcserélőket táplálja. Ezek biztosítják a szellőzőrendszer, a padlófűtés és a vízutánpótlás számára nélkülözhetetlen vízmennyiséget.

– A „termelővizet” aztán vas- és mangántalanító berendezéssel ivóvízzé alakítjuk. Terveink szerint az uszoda éves fogyasztása nagyjából százhatvanezer kilowattórát tesz majd ki – részletezte dr. Petrányi Csaba.

Megtudtuk: a helyszín a jövőben sportrendezvényeknek is otthont adna. Ezen események rendezéséhez a technikai feltételek is rendelkezésre állnak.

– A nagy medence különlegessége, hogy kiépült annak LED-lámpás megvilágítása hat-hat lámpatesttel, illetve úgynevezett bevilágító ablakokat is elhelyeztünk a gépészeti szinten, a pincében. Ezekben az ablakokban kameraállások állíthatóak fel, melyek segítségével képek, videók készíthetőek vízilabda-mérkőzésekről, úszóbajnokságokról, vagy éppen egy szinkronúszó programról – részletezte a településvezető.

Az uszoda forgalmát illetően úgy tájékoztatott: reggel hat órától kilencig az úszóbérletesek vehetik majd igénybe a helyszínt, napközben pedig a sportiskolából jöhetnek az érdeklődők. De olyan egyesületek tagjai is beléphetnek, akik jelezték igényüket a medencehasználatra. Ezt követően, délután öt órától este kilencig ismét az úszóbérletesek vehetik birtokba a területet. Míg hétvégente a lakosságnak lesz több lehetősége az úszásra, fürdőzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában