Kossuth Múzeum

2021.06.27. 11:25

Milliós összegű felajánlást kapott a ceglédi múzeum

Négy lelkes adományozó a közelmúltban összesen több mint egymillió forinttal támogatta a Kossuth Múzeum tevékenységét. A tekintélyes összegből az intézmény gyűjteményeit bemutató kiadványokat készítenének.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

– A közelmúltban két, egymástól független pénzadomány is érkezett a múzeumnak. Ráadásul mindegyik egy-egy testvérpár adománya – számolt be a hírportálunknak a Kossuth Múzeum igazgatója. Reznák Erzsébet elmondta, az első, mintegy 500 ezer forintos felajánlást még januárban kapták meg. A pénzt a város neves polgármesterének, Gubody Ferencnek a dédunokái biztosították az intézménynek.

– Az adományozó hölgyek egyébként Budapesten élnek. Köztudott, hogy a városban jelentős a Gubody-tisztelet. Ők pedig nem először gondolták úgy, hogy segítik a múzeumot. Ugyanakkor van nálunk egy, az egykori városvezetőről elnevezett iskola is, amelyet szintén támogattak már – folytatta az igazgatónő.

A másik felajánlásról kiderült, hogy adományozója 1957-ben érettségizett a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban. Ő és a testvére, bár már nem laknak a településen, mégis jelentős összeggel járultak hozzá a kiállítóhely munkájához. E célra ugyanis több mint egymillió forintot ajánlottak fel.

– Mind a négy adományozó feltétel nélkül küldte számunkra a pénzt, vagyis arra költjük, amire szeretnénk. Az összegről tájékoztattam a fenntartónkat, a helyi önkormányzatot is. Úgy gondoltuk, hogy a szakmai költségeinkre fordítjuk ezt a forrást.

– Elsősorban helytörténeti műveket szeretnénk kiadni, de egy új kiadványt is tervezünk Kossuth Lajosról, illetve más, a múzeum munkájával kapcsolatos tájékoztatókat is közzétennénk.

– Mint ismert, a tevékenységünkhöz hozzátartozik, hogy kiállítást rendezünk, könyveket adunk ki, ám mindezek nem kis összegeket jelentenek. Éves költségvetésünk azonban véges. Ezek az adományok abban segítenek bennünket, ami a munkánk lényege. Vagyis, hogy értékeinket a nyilvánosság elé tárhassuk – részletezte Reznák Erzsébet.

A szakmai költségeikre fordítják a felajánlást Archív fotó: Mészáros János

Az igazgató hozzátette, jövőre emlékeznek meg Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulójáról, a jeles napra történő előkészületeket ezekben a napokban végzik. Immár nem az adományokból, hanem pályázati úton kaptak lehetőséget arra, hogy az államférfiról és a Kossuth-nótákról egy lemezt adjanak ki. A DVD-t Terék Józseffel, a hazai népzenei élet egyik kimagasló előadóművészével közösen készítik el.

– A zenei részben a művész nyújt segítséget, ám emellett egy könyv is készül, amely Kossuth és a zene kapcsolatáról fog szólni. Ennek összeállítása viszont még csak ezután következik – foglalta össze az előttük álló munkát az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában