galériával / videóval

2021.06.29. 14:20

Motorvonatok karbantartását végzik majd Szolnokon

A vasúttársaság 1,17 milliárd forint saját forrásból 8000 négyzetméteres csarnokot alakított át a KISS motorvonatok karbantartásának elvégzésére a Szolnoki Járműjavító területén. Magyarországon egyedülállóan, egy teljes KISS motorvonat egyidejű emeléséhez alkalmas csoportemelő rendszert is telepítettek. Mostantól itt végzik majd a nagykapacitású, emeletes motorvonatok karbantartását is. A legújabb vasúti beruházásról kedden a helyszínen tájékoztattak.

Hartai Gergely

20210629 Szolnok A vasúttársaság 1,17 milliárd forint saját forrásból 8000 m2-es csarnokot alakított át a KISS motorvonatok karbantartásának elvégzésére Szolnok Járműjavító területén. Magyarországon egyedülállóan, egy teljes KISS motorvonat egyidejű emeléséhez alkalmas csoportemelő rendszert is telepítettek. Mostantól itt végzik majd a nagykapacitású, emeletes motorvonatok karbantartását.

Megtudtuk, a járműjavítóban tavaly áprilisban kezdődött meg a korszerű, magas színvonalú karbantartó bázis kialakítása a korábbi villamos mozdonyjavító csarnok területén. A létesítményben két vizsgálócsatornát építettek ki mindkét vágány teljes hosszában, amelyek LED-es megvilágítást kaptak. A járművek magasabban elhelyezett részegységeihez az erre a célra fejlesztett mobil állványok biztosítják a hozzáférést.

Biztonságtechnikai céllal korszerű zuhanásvédelmi rendszert is telepítettek. Számos épületgépészeti átalakítás és fejlesztés is megvalósult. A csarnok részben új elektromos-, sűrített levegő- és vízhálózatát a KISS motorvonatok műszaki jellemzőinek figyelembe vételével alakították ki. A csarnok egyik vágányába egy modern csapnyomásmérő berendezést építettek be, mely 4x15 tonna kerékterhelésig lehetővé teszi a vasúti járművek mérlegelését, az eredményeket pedig egy informatikai rendszerben dokumentálja.

– Az elkészült csarnokban az emeletes motorvonatokat immár világszínvonalon tudjuk karbantartani. A Szolnoki Járműjavító folyamatosan alkalmazkodik a változó világhoz, a legmagasabb szintű gyártáshoz, fejlesztéshez és most már a karbantartáshoz is. Ezekre a feladatokra saját kollégákat képeztünk ki, közben munkahelyeket teremtünk, a régieket pedig megtartjuk. Látni kell, hogy továbbra is fontos gépészeti telephely a Szolnoki Járműjavító, mely közel 1200 embernek ad munkát – taglalta nyitóbeszédében Kerékgyártó József.

A MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a koronavírus-járvány alatt is a fejlesztésekre fókuszált a vasúttársaság, melynek eredményeként megerősödve került ki a pandémiából.

A csarnokátadó vendége volt a megyeszékhely polgármestere is. Szalay Ferenc rámutatott, Szolnok életében régóta tradicionális gazdasági szereplőként jelenik meg a vasút. Éppen ezért a városvezetés korábban úgy gondolta, a Modern Városok Programmal is erősíti a hozzá fűződő kapcsolatait.

– Ebben a csarnokban olyan szerelvények javítása valósulhat meg, amelyek Európában bárhol megállják a helyüket – méltatta a komplexum jelentőségét a városvezető. Majd hozzáfűzte, a 160 méter hosszú csarnoképületben jelenleg egy 154,4 méteres vonatszerelvény karbantartását végzik a szakemberek.

Dr. Kállai Mária ezután arról számolt be, hogy a KISS vonatok jelenleg a váci és a ceglédi vonalon járnak. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, a vasúti gépgyártás és javítás többezer szolnoki család megélhetését teremti meg. Mindemellett a helyi szakképzésben is fontos szerepet tölt be vasút.

– A belső képzésekkel, illetve a szakképzési rendszerrel Szolnok már ma is a vasúti képzések kiemelkedő központja, ezt a vonulatot pedig tovább erősítenénk – fogalmazott a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában