Irritáció

2021.06.16. 06:55

Több fronton támadnak a pollenek a Jászkunságban is

Erősebben érezhetik az allergia tüneteit ezekben a hetekben a virágporra érzékenyek. A Jász-Nagykun-Szolnok megyére jellemző számos fű- és csalánféle mellett a kalászos gabonanövények is mostanában virágoznak, emiatt tömegesen vannak jelen a pollenek a levegőben. A szél és a nyárias meleg pedig csak tovább ront a helyzeten.

Molnár-Révész Erika

Sokan fújják már az orrukat

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Orr-, szem-, fül- és torokviszketés, orrfolyás, könnyezés – számolt be az elmúlt hetekben-napokban tapasztalt tüneteiről egyik olvasónk. Sándor kamaszkora óta küzd pollenallergiával, tünetei mindig tavasszal kezdődnek, és nyárfavirágzáskor erősödnek fel.

– Felnőttkoromig vártam a diagnózisra, akkor a tűszúrásos vizsgálat kimutatta, hogy milyen növények pollenjeire vagyok allergiás. A nyárfa nem volt köztük, viszont kiderült, hogy az ezzel egy időben virágzó mogyoróra allergiás vagyok. Ekkortól tudatosan kezdtem védekezni, kifejezetten az allergiásoknak kifejlesztett orrspray-vel, szemcseppel, gyógyszerrel. Egyik ismerősöm ajánlotta, hogy egy év eleji védőoltás ugyancsak megvéd az allergiás reakcióktól, és bár fontolgattam, hogy én is beadatom, a koronavírus-járvány megjelenése óta ez megint háttérbe szorult. Mostanság a szokásos készítményen túl antihisztamincseppeket szedek reggelente, de alig tapasztalok valamiféle javulást az egészségemben. Ez ugyanis egy betegség, ami a napi komfortérzetemet, a vitalitásomat is alaposan megviseli – panaszolta a férfi.

Sándor nincs egyedül a problémájával, ugyanis május második és június első fele jellemzően a pázsitfűfélék virágzásának az időszaka. Ilyenkor ezen növények virágpora tömegesen megtalálható a levegőben.

– Belterületen a gondozatlan parkok, elhanyagolt lakótelkek és ipari létesítmények udvarain található fűfélék ontják az allergén polleneket. Jelenleg virágoznak a kalászos gazdasági növények is – őszi búza és árpa –, melyek sok száz hektárnyi területen megtalálhatóak, jellemzően külterületen, és melyek szintén allergén virágporral terhelik a levegőt – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Hozzátették: ebben az időszakban kezdődik a csalánfélék, útifűfélék és a lósóska pollenszórása is, ami ugyancsak gondot okoz a virágporra érzékenyeknek. A jelenlegi nyárias meleg a közepes erősségű széllel csak növeli a pollenek mennyiségét a levegőben.

A fűfélék – ahová a parkok pázsitját alkotó növények és a termesztett kalászos gabonanövények is tartoznak – a megye egészére jellemzőek, általánosan jelen vannak.

Rövidesen megjelenik a parlagfű is

A parlagfű jelenleg a tömeges kelés és növekedés kezdetének időszakában van. A virágbimbó általában június végén, július elején-közepén alakul ki. A mentesítést célzó ellenőrzések júliusban kezdődnek, és várhatóan az első őszi fagyok megjelenéséig tartanak. A parlagfű virágpora július második felében jelenik meg a levegőben, augusztus közepén tetőzik, és szeptember közepéig csúcson jár, majd meredeken csökken, és szeptember végére gyakorlatilag megszűnik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában