problémamegoldás

2021.06.27. 13:00

Többlettámogatást kért Cibakháza az útfelújításokhoz

Folyamatosan az utak állapotára panaszkodnak a Cibakházán élők. Míg a település központjában aszfaltos utak, addig a külterületen sokszor járhatatlan sártenger vezet a házakhoz. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten minden évben pályázik fejlesztésekre, idén a Pénzügyminisztériumhoz, illetve Hubai Imréhez, a megyei közgyűlés elnökéhez is fordultak segítségért, hogy bővíthessék lehetőségeiket.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az utak felújítására koncentrálnak a településen, igyekeznek minden lehetőséget megragadni.

– Jogos panaszok érkeznek több szakasz kapcsán is, idén a Bánomszőlő II.-t választottuk ki. Eső után ugyanis szinte járhatatlan – jelezte Hegyes Zoltán polgármester.

– A keretösszeghez kellett igazodnunk, a Magyar Falu Programban közel húszmillió forintra pályáztunk, melyből a hétszáz méterből több mint ötszázon építhetünk útalapot.

Minden évben pályáznak, de még így is több évtizedbe telne, hogy az úthálózat állapota normalizálódjon.

– Megkerestük Hubai Imrét, a megyei közgyűlés elnökét, támogassa a következő kiírásoknál, hogy nagyobb mértékű útépítésekre biztosítsanak lehetőséget – fűzte hozzá. A község vezetője szerint a megyében a legtöbb helyen a belterületi úthálózat kiépített, leginkább csak felújításokra szorul. Cibakházán viszont más a helyzet.

– Maga a településünk is nagy, szerteágazó utcarendszerrel, ráadásul az építés üteme sem volt soha olyan mértékű, hogy már csak a hézagot kelljen pótolni. Az utak, útalapok közel felét az elmúlt tizenöt évben raktuk össze, a burkolt utak aránya így is csak alig több mint húsz százalék – hangsúlyozta.

Az utóbbi időszakban a közlekedés is nagyot fejlődött, szinte minden háztartásra jut egy autó, ami az utakat is jobban igénybe veszi. A Pénzügyminisztériumhoz fordultak többlettámogatásért.

– Azt próbáljuk elérni, hogy nagyobb keretek nyíljanak, hiszen a jelenlegi formában nagyon lassan haladunk – összegezte.

Nincsenek tartalékai a településnek

A Vidékfejlesztési Programban külterületi utakra kilencven-százmillió forintos összegig lehet pályázni, ilyen forrásból aszfaltozták le az Újszőlő út hatszáz méterét.

– Szinte bele is rokkantunk, olyan önerőt kellett bevállalni. A közbeszerzés jóval meghaladta a pályázatba foglalt keretösszeget, ráadásul volt benne kötelező, de nem támogatott tartalom, például a csapadékvíz elvezetése. Végül húszmilliót kellett mellé tenni, ami megviselte az önkormányzatot, hiszen nem rendelkezünk tartalékkal, főleg nem így, a vírushelyzet után. A bentlévőséget ugyanis a vállalkozások által befizetett adó határozná meg – foglalta össze tapasztalatait Hegyes Zoltán polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában