probléma

2021.06.26. 11:25

Vízkorlátozást kellett bevezetni Túrkevén

Vízkorlátozást rendeltek el Túrkevén. A komoly döntés legfőbb oka, hogy kritikus mértékben lecsökkent a városi ivóvízellátás feladatait biztosító kutak vízhozama. A probléma mielőbbi orvoslásra vár.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy nem megfelelő a víznyomás a háztartásokban. A problémáról a városvezető is rendre szót ejtett, kitérve arra a visszatérő kérdésre: lehetséges-e, hogy a víztorony ledöntése az oka mindennek.

– A problémának hidrogeológiai és műszaki okai lehetnek – írta korábban Sallai R. Benedek. A polgármester, az önkormányzat a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. munkatársaival egyeztetve, egy szakértő segítségével egy intézkedési tervet készített. Ennek részeként a napokban vízkorlátozást rendeltek el, melyről egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntöttek a képviselők.

– A nehéz döntés meghozatala előtt az önkormányzat és a vízművek egyeztetést folytatott az ügyben, keresve minden más lehetőséget és kitolva a korlátozás elrendelésének időpontját. Ez utóbbit azonban a héten már nem lehetett elkerülni – mondta el Joó Zsuzsanna. A TRV Zrt. PR- és marketingmunkatársától megtudtuk, ahogy több más hasonló helyzetben lévő településen, Túrkevén is a megnövekvő vízfogyasztás egy fontos ok, ami miatt meg kellett ezt lépni.

– A városban a hat fúrott kútból jelenleg kettő nem működik, több továbbinak pedig csökkent a vízhozama.

Ráadásul a csövek és maga az egész rendszer elöregedett, felújítása több száz millió forintba kerülne, amit az önkormányzat nem tud kigazdálkodni

– magyarázta.

– Érdemes tudni, hogy a vezetékek, a vízműtelep és minden más hozzá tartozó gépészet az önkormányzat tulajdona, a TRV Zrt. csak üzemelteti azt 2011 óta. A rendszer elöregedéséről, és arról, hogy ez hosszú távon mit okozhat a vízszolgáltatásban és mi lehet a megoldás a problémára, már többször egyeztetett egymással a TRV és az önkormányzat. Arra jutottak, hogy a korszerűsítést haladéktalanul meg kell oldani – mondta Joó Zsuzsanna.

Az említett felújítás első lépéseként az addig működő, de már életveszélyessé váló víztornyot az önkormányzat lebontatta és egy új torony építésébe kezdtek. A tornyot jelenleg tervezik, engedélyezése folyamatban van, elkészülte és a rendszer megújulása sok időt vesz igénybe. A víztorony 200 köbméteres víztárolási kapacitása helyett most 800 köbméter víztározási felszíni tartály használható, ami ugyan pótolja a torony vízbefogadó képességét, de sajnos, úgy tűnik, ez így sem elegendő.

– A legnagyobb hőség és vízfogyasztás idején akadhatnak olyan időszakok, amikor a kutak által biztosított víz már kevésnek bizonyul, és a tározóból is elfogy a víz. Ez pár napja elérkezett – folytatta a társaság marketingmunkatársa. Joó Zsuzsanna hozzátette: mindezt a helyiek vegyes érzésekkel fogadják. Megértették, hogy ebben a helyzetben most fontosabb a családoknak biztosítani az ivóvizet, mint például autómosót működtetni, medencét feltölteni vagy füvet locsolni, de ettől még sok kérdés merül fel a rendszerrel kapcsolatban.

– Hogy meddig tarthat a vízkorlátozás? Erre nehéz válaszolni. Ami biztos: a szakemberek folyamatosan figyelik a kutak vízhozamát, és mihamarabb enyhíteni szeretnének a korlátozáson – tette hozzá.

Rengeteg lakossági észrevétel érkezett

A város közösségi oldalán közzétett korlátozásról szóló felhívásra nagyon sok lakossági észrevétel érkezett. A helyzetről péntek délután rendkívüli online fogadóórát és polgármesteri tájékoztatót tartott Sallai R. Benedek. Az élő bejelentkezés alatt bejegyzésként lehetett kérdéseket feltenni a városvezetőnek, aki igyekezett a felvetéseket megválaszolni. A válaszokról, fejleményekről hírportálunkon is beszámolunk a későbbiekben.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában