Hangszer

2021.06.16. 10:30

Zongorát ajánlott fel egy helyi család Tiszavárkonynak

Az ajándék hangszert a polgármesteri hivatal házasságkötő termében helyezték el.

Kovács Berta

Szentesiné Demény Erika, a korábbi tulajdonos lánya mutatja a hangversenyzongorát

Forrás: Beküldött fotó

Régi hangversenyzongorával gazdagodott az önkormányzat a minap. A hangszert a korábbi tulajdonos, Bottyánné Váczi Julianna családja ajánlotta fel abból a célból, hogy a zenét tanuló gyerekek és felnőttek helyben tudjanak gyakorolni, ha erre egyébként nincs lehetőségük.

A hangszer harminc éve volt a család birtokában, már nincs rá szükségük, de szerették volna, ha méltó helyre kerül.

A hangszer nem mai darab, még az 1900-as években készült, így ráfér a felújítás. Hegedűs István polgármester elmondta: a munkálatok költségeit támogatásokból szeretnék fedezni, ehhez a lakosságtól várnak felajánlásokat.

Tekintettel a hangszer korára, hozzáértő szakemberrel, Fancsali Oldamur zongorahangolóval felmérették annak állapotát, használhatóságát.

– A szakember megállapította, hogy a hangszer jó állapotnak örvend, a húrjai rendben vannak, így megéri pénzt és energiát fordítani rá – emelte ki a községvezető.

Szentesiné Demény Erika, a korábbi tulajdonos lánya mutatja a hangversenyzongorát
Fotó: Beküldött fotó

– Ténylegesen nem tudjuk, mennyit is ér ez a régi hangszer, az ajándékozási szerződésben szereplő összeg is inkább jelképes volt. A felújítása megkezdődött, a szakember részletekben végzi el a tennivalókat, ahogy ideje engedi. Kitakarította, most a billentyűk cseréje következik majd. Az eredetiekről ugyanis lepattogzott az elefántcsont-borítás, amit különféle ragasztásokkal pótoltak, így különbözőeknek tűntek. Fancsali Oldamurnak sikerült egy teljes sor billentyűt szereznie, azt fogja beszerelni.

Megtudtuk, hogy a szakember látogatása már csak azért is élményszámba ment, mert munkálkodása közben hasznos információkkal látta el hallgatóságát, kiselőadást rögtönzött a zongora működéséről.

– A felújítást követően majd egy patinás hangversenyzongorával büszkélkedhetünk – szögezte le Hegedűs István.

Az ajándék hangszert a polgármesteri hivatal házasságkötő termében helyezték el, ami elég tágas ahhoz, hogy a későbbiekben zongoravizsgák vagy előadások helyszínéül szolgáljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában