Tóth Béla

2021.07.03. 06:55

Átadták a várva várt Munkácsy-díjat a szolnoki szobrászművésznek

A nyolcvanadik életévét betöltött Tóth Béla szobrászművész számára adták át a Munkácsy Mihály-díjat a szolnoki Aba-Novák Agóra galériájában egy kiállításmegnyitó keretein belül. A “Tóth Béla Munkácsy Díjas szobrászművész és tanítványai” kiállításon kiemelkedő képzőművészeti tevékenységét is elismerték, hiszen az Agrárminisztériumtól az Életfa emlékplakett ezüst fokozata kitüntetésben részesült, hiszen számos lovas érmet, környezetvédelmi és mezőgazdasági témájú kitüntetést tervezett.

Köllő Judit

Az idős mester tanítványai között foglalt helyet a minapi kiállításmegnyitón

Fotó: Mészáros János

A művész gyerekkorától kezdve szeretett rajzolni, az iskola mellett szabadidejét a lovaglás töltötte ki. Szabó Iván, szobrászművész plasztikus rajzai alapján, kijelentette, hogy Tóth Béla szobrászművésznek való. 1967-től a Művészeti Alap, a mai Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1969-től a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja. 1976–1982 között a Budapesti Művészeti Szakközépiskola szobrász tanára volt, melynek köszönhetően számos tanítványa nemzetközi sikereket ért el.

A kiállítást, mely július huszonnegyedikéig látható az Agóra Galériájában, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő nyitotta meg. Kiemelete, hogy ez a kiállítás is azt bizonyítja, hogy Szolnok otthont ad a művészeteknek, hiszen a városfejlesztés fókuszában a humán terület központi helyen van. Ugyanis képes egy olyan kulturális előteret létrehozni, ami jellemző és meghatározó hangulatot teremt a városban.

– Szeretettel köszöntöm a nyolcvan esztendős Munkácsy Díjas művészt, aki életművével, értékrendjével és alkotásaival beírta magát a magyar kultúrtörténetbe

– mesélte dr. Kállai Mária.

– Azt gondolom, hogy életünk során az egyik legfontosabb kötődésünk a tanárainkhoz fűződik. Jó esetben mindez termékeny és generációkra hat úgy, hogy még rajtuk is túlmutat. Tóth Béla személye ehhez hasonlítható, hiszen a művészetpedagógia terén olyat alkotott amelynek a nevelő munkája máig ható és elismerésre méltó. Olyan művészeket nevelt, amik kiemelkednek egy adott korban, melyhez társul egy hatás ami közösséget teremtett. Szinte minden növendékét felvették a Budapesti Képzőművészeti Egyetemre, akiknek saját művész útja is kiteljesedett itthon és nemzetközi szinten is. Azt kívánom, hogy Tóth Béla alkotó energiája éljen bennük és mindenki számára inspiráló hatással legyen.

A kiállításmegnyitót Barabás Botond Jászai Mari díjas színművész, leendő színházigazgató folytatta, aki egy előadás keretein belül Babics Mihálytól a Psychoanalysis Christiana verset szavalta el.

L. Simon László, országgyűlési képviselő is jelen volt a megnyitón, aki Tóth Béla egyik különleges szobrát is kiemelte.

Az idős mester tanítványai között foglalt helyet a minapi kiállításmegnyitón
Fotó: Mészáros János

– Mielőtt a jegyzeteimbe belenéznék, – melyek közt káosz uralkodik jelen pillanatban – hadd kezdjem azzal, h egy nagyszerű mesterről van szó – hangsúlyozta L. Simon László.

– A legjobb szobrász a lovasok között és a legjobb lovas a szobrászok között. Szeretném kiemelni a fiával készített IV. Béla szobrot, mely Szegeden található, különlegessége az, hogy ez egy igazi családi alkotás, hiszen a talapzatát, testvére Tóth Tamás készítette. Ez a szobor is azt bizonyítja, hogy a művész anatómiai ismeretekben is kiemelkedő hatással bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában