Szolnok

2021.07.31. 15:28

Bébiszitterként nem elég a szülő bizalmát elnyerni

Különös körültekintéssel választanak bébiszittert a családok megyénkben is. Minden esetben más-más elvárásoknak kell megfelelni. A kölcsönös bizalom, tisztelet és szimpátia kialakulása viszont elengedhetetlen.

P. Pusztai Nóra

A bébiszitter kiválasztásánál elengedhetetlen a gyermek(ek) bevonása

Forrás: Illusztrációfotó / Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

Nem könnyű, ha egy családban a nagyszülők távol élnek, esetleg egyéb okokból a fiatalok nem számíthatnak tőlük segítségre. A rokonok és barátok száma is véges, nem ritka tehát, hogy bébiszitterre van szükség. A kiválasztás szempontrendszerét mindenki másként dolgozza ki, akadnak, ahol a távolság vagy a tapasztalatlanság is kizáró ok.

A szolnoki Faragó családban a nagyszülők a megyeszékhelytől távol élnek. Az édesanya, Anett a gyermekek születésekor egyetemi tanulmányait folytatta. Mivel férje munkája igen kötött, így akkoriban nagy szükségük volt bébiszitterre, aki azóta is segíti őket a hétköznapokban.

– Legelőször szórólapokat készítettem, melyeket a környékbeli postaládákba dobtam be. Fontos szempont volt ugyanis, hogy közel lakjon hozzánk, illetve ha bármilyen rendkívüli dolog adódik, elérhető legyen a bébiszitter – mesélte Anett.

Pár utcányira talált is két hölgyet, akik nyugdíjasként vállalták a feladatot. A telefonos egyeztetést személyes találkozás követte.

– Kialakult egyfajta benyomás a másikról. Volt olyan is, akivel nem találtuk meg a közös hangot, de nálunk kizáró ok volt a dohányzás is. A város végéről szintén lett volna valaki, ráadásul óvónői képesítéssel, de külön teher volt, hogy mindig a busz érkezéséhez és indulásához kellett igazodnia. Így nekünk a környékbeli segítség vált be – mondta.

A bébiszitter kiválasztásánál elengedhetetlen a gyermek(ek) bevonása
Fotó: Illusztrációfotó / Nagy Gábor

Faragóéknál a végső döntést a gyermek bevonásával hozták meg, megegyeztek a szükséges teendőkben is.

– Mára mintegy bejárónőként segíti az életünket. Ha a gyerek éppen alszik, akkor összepakol vagy takarít, ruhát hajtogat esetleg kipakolja a mosogatógépet – vázolta.

Nagy Mira Tímea három családnál dolgozik bébiszitterként.

– A szülők kérése az volt, hogy a gyermekfelügyelet mellett a közös játék utáni elpakolást, rendrakást a csemetékkel együtt végezzük el. Emellett a napszaknak megfelelő étkezés előkészítése és tálalása tartozik a feladataim közé – mesélte a gyógypedagógusnak tanuló diáklány, aki kilenc évvel fiatalabb ikertestvéreinél korábban már tapasztalatokat szerzett.

– A legelső alkalmakkor a szülők is tájékoztatni szoktak a gyermekeik érdeklődési köréről. Eddigi családjaimhoz már úgy kerültem, hogy akikre vigyáztam tudtak beszélni és járni is, ezért ők már a kedvenc játékaikat, elfoglaltságaikat maguk mutatták meg. A gyerekekkel töltött idő alatt fontos, hogy megismerjem viselkedésüket, szokásaikat, melyek alapján biztonságos keretként egy közös szabályrendszert alakítunk ki – emelte ki.

Első perctől kezdve fontos a szimpátia

A neten keresgélve 16–18 éves fiatalokat is lehet találni, akik gyermekfelügyeletet vállalnak, de akadnak olyanok is, akik óvónőként vagy dajkaként dolgoznak, és mellékállást keresnek maguknak. Az ár is igen változó, míg az egyszerű felvigyázás ezer, addig az esetleges angol vagy egyéb foglalkozás akár háromezer forintba is kerülhet óránként.

– Voltak, akik irreálisan magas összeget kértek, de akikkel együtt dolgozok, megtaláltuk a közös nevezőt. Szerintem fontos, hogy a bébiszitter azt érezze, megbecsülik, mégis megfizethető maradjon a szolgáltatás. A bizalom elengedhetetlen, hiszen mégis a legféltettebb kincsünket bízzuk rá – fejtette ki Faragó Anett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában