jászkunság

2021.07.19. 13:55

Egyes építőanyagokra heteket kell várni, miközben az áruk is nő

Az építőipari vállalkozók számára lehetőség nyílt, hogy az epito.emi.hu internetes oldalon összegyűjtsék azokat a termékeket, melyekhez nehezen lehet hozzájutni, így ezek nemzetközi beszerzésében a kormány próbál segítséget nyújtani.

Köllő Judit

Kovács Zoltán egy helyi tüzép dolgozója mutatja náluk mik drágultak a legjobban.

Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki Várady Tüzép Kft. tulajdonosa, Várady Attila elmondása szerint kőzet- és üveggyapotból van most a legnagyobb hiány a telepükön, ennek oka az alaposan megnövekedett igény és a visszaeső gyártási kapacitás. Hozzátette: ennek ellenére a gyártók mindent elkövetnek, hogy minél gördülékenyebben szolgálják ki a vásárlókat.

– Az árak folyamatosan emelkednek. A faanyag például száz-, a vas nyolcvan-, míg műanyag nagyjából negyven-hatvan százalékos növekedést mutat – magyarázta a tulajdonos. – Idén az ömlesztett áru az – tehát a sóder, kavics és homok –, melynek ára valamelyest stagnál.

Kovács Zoltán egy helyi tüzép dolgozója mutatja náluk mik drágultak a legjobban.
Fotó: Nagy Balázs

A zagyvarékasi Kézér Tamás úgy tájékoztatott: a faanyag ára két és félszeresére nőtt, ráadásul a beszerzése is meglehetősen nehézkessé vált. Így tehát a Kézér Tüzép és Barkács Üzletben is jókora faanyaghiányról beszélhetünk, hiszen az eddigi öt kamionnyi fűrészáru tartalék helyett most csak másféllel gazdálkodhatnak.

– Nyoma sincs annak a hatalmas választéknak, amihez hozzászoktunk. A legutóbbi fűrészáru-rendelésünkre csaknem két hónapot vártunk

– hangsúlyozta a tulajdonos.

– Szlovákiából és Ukrajnából szoktunk alapanyagot hozatni, a nemrég rendelt áruról például még hírt sem kaptunk, hogy mikor számíthatunk rá. Nem beszélve arról, hogy sokszor nem azt kapjuk, amit kérünk, hiszen többségében a gyártó is azt küldi, amit elő tud állítani. A hatalmas termékhiány miatt nehéz teljesítenünk a megrendeléseket is, emiatt nem merünk mit ígérni, csak bízhatunk abban, hogy hamarosan megoldódik a helyzet.

Kézér Tamás kiemelte: a vas- és szigetelőanyag ára majdnem a duplájára növekedett, ennek eredményeképp sokan kétszer is meggondolják az építkezést és a felújítást. Emellett a szigetelőanyag beszerzése sem egyszerű, ugyanis vannak olyan árajánlatok, amikkel kapcsolatban csak őszre ígérnek részleteket a beszállítók. A nemrég rendelt áruról például még hírt sem kaptunk, hogy mikor számíthatunk rá.

A kivitelezőknek is sokkal nehezebb tartaniuk a megbeszélt határidőket

– Korábban még sosem fordult elő, hogy alapanyaghiány miatt félbe hagytunk volna egy építkezést – árulta el Kiss József vállalkozó. – Az utóbbi időszakban a legtöbb felújítandó háznál szükség van tetőcserére, amihez elengedhetetlen a fűrészáru. Így történhetett meg, hogy pár héttel ezelőtt több tüzépről kellett beszerezni a nyersanyagot, hogy a megbeszélt időpontra átadhassuk az ingatlant.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában