Beruházás

2021.07.28. 07:00

Felújítják a munkába álló háziorvos szolgálati lakását Nagyréven

Kevés ezer fő alatti település mondhatja el magáról, hogy saját háziorvossal rendelkezik. Nagyrév közéjük tartozik. A Magyar Falu Programban pályázott szolgálati lakás felújítására az önkormányzat, hogy a hamarosan munkába álló háziorvos méltó körülmények között élhessen. A beruházásra 53 millió forintot nyertek el.

P. Pusztai Nóra

Fenyvesi Zoltán mutatta a felújításra váró ingatlant

Fotó: P. Pusztai Nóra

A falu korábbi háziorvosa 27 év után végleg nyugdíjba vonult, így a helyére kellett keresni valakit.

– Célszerű, ha nem egy helyettesítő jár át a településre, különben többször előfordulhat, hogy például a rendelési idő eltolódik. Egy helyben lakó szakember esetén nagyobb az orvos–beteg bizalmi viszony – vázolta a helyzetet Fenyvesi Zoltán pályázati referens. – Egy kistelepülésen az orvos lakosságmegtartó erővel bír, hiszen így a szakszerű ellátáshoz nem kell a közeli városokba utazni – tette hozzá.

Dr. Feledi József János már elkezdte a berendezkedést Nagyréven, átmenetileg egy kisebb szolgálati lakásban lakik, amíg a szomszédos épületet fel nem újítják.

– A szolgálati lakás korszerűsítésére vonatkozó pályázat egyik alapfeltétele volt, hogy megegyezzünk a leendő háziorvosunkkal. Végül 53 millió forintot nyertünk a Magyar Falu Programban – emelte ki a pályázatokért felelős szakember.

Teljes körű felújítás szükséges, mivel az ingatlan több mint százéves. A polgári típusú, nagy belmagasságú ház falai vályogból vannak, míg az alapja tégla. Ugyanakkor az a cél, hogy az épület a munkálatok befejeztével is illeszkedjen a településképbe.

– A fürdőszobától kezdve a belső falakon át a nyílászárók cseréjéig mindent meg kell csinálni. A külső szigetelés és a tető teljes cseréje sem maradhat el. Látható, hogy néhány cserép elcsúszott, de a kéményből is hiányzik egy-egy tégla, a vakolat omlik, az sem maradhat így – vezetett körbe a helyszínen Fenyvesi Zoltán.

Fenyvesi Zoltán mutatta a felújításra váró ingatlant
Fotó: P. Pusztai Nóra

A belső terekben a padló és a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint az álmennyezet felszerelése után gazdaságossá válik az épület fenntartása.

– Az alapanyagárak emelkedése miatt csak reménykedhetünk benne, hogy az összeg elegendő lesz mindenre. Szeretnénk, ha tavaszra elkészülne a beruházás, ami a Magyar Falu Program nélkül nem valósulhatna meg – emelte ki. A háziorvos munkába állásával a tiszainokai ügyelet kérdése is megoldódik. Dr. Feledi József János ugyanis a közel ezerfős körzetet teljesen ellátja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában