Szolnok / galériával

2021.07.02. 20:00

Kálmándi Mihály-díjakkal ismerték el az egészségügyi dolgozókat

Az egészségügy területén kimagasló munkát végző szakembereket díjaztak péntek délután Szolnokon, a városházán tartott Semmelweis-napi ünnepségen. Idén négy Kálmándi Mihály-díjat ítélt oda az önkormányzat, valamint megköszönték a város valamennyi egészségügyi dolgozójának a járvány ideje alatt végzett elhivatott munkáját.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Nagy Balazs

A városban dolgozó egészségügyi szakembereket köszöntötték pénteken délután Szolnokon a Semmelweis-nap alkalmából tartott ünnepségen, a városháza dísztermében.

Megnyitó beszédében Szalay Ferenc polgármester megemlékezett Semmelweis Ignác munkásságáról, és megköszönte az egészségügyben dolgozók valamint a járvány elleni védekezésben résztvevők munkáját.

Elmondta, a járvány legyőzése sokak összefogásának eredménye. Az elmúlt, soha nem látott időszakra nem lehetett felkészülni, de úgy tűnik, az a felkészültség ami az egészségügyi szakemberekben megvan, sokaknak segített túlélni a járvány időszakát.

– Olyan emberi kapcsolatok alakultak ki a nehéz időszak alatt, amelyek egy életre szólnak, hiszen a bizalomra épülnek. A sok veszteség mellett amit a járvány okozott, ez az időszak megerősítette a közösségeket, a kapcsolatokat és a hitet – hangsúlyozta beszédében Szalay Ferenc.

A műsorokat követően a polgármester átadta a kivételes szociális érzékenységéről ismert szolnoki orvosról elnevezett Kálmándi Mihály-díjakat. Az elismerést az idei évtől egy évben legfeljebb négy személynek vagy közösségnek lehet odaítélni, a díjból kettő a járványügyi védekezés elismerésére szolgálhat. A kitüntetés plakettből, az odaítélést tanúsító oklevélből és pénzjutalomból áll, az emlékplakettet Pataky Béla szobrász- és grafikusművész készítette.

Dr. Kálmándi Mihály-díjban részesült idén dr. Illés Mónika járási tisztifőorvos, aki 2014 szeptemberétől vezeti a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályát. Vezetői hozzáállásával, személyes példamutatásával irányítja és segíti az osztály szakmai munkáját. Kollégái és a hozzá fordulók mindig számíthatnak emberségére, empátiájára, igazságérzetére, döntési és vezetői irányító képességére–hangzott el a méltatásban.

Kálmándi-díjjal tüntették ki dr. Kovács Évát, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi tagozatának megyei elnökét, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság egészségügyi intézményegység vezetőjét, igazgatóhelyettesét. Az elismerést az intézménynél végzett vezetői tevékenységével, valamint a város egészségügyi alap-és szakellátásában nyújtott kiemelkedő szakmai igényességgel, rendkívüli hivatástudattal végzett munkájával érdemelte ki.

A díjat idén két szakmai közösség is megkapta. A koronavírus-járvány megfékezésében tett emberfeletti gyógyító, megelőző tevékenységéért Kálmándi Mihály-díjban részesült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Covid Belgyógyászati részlege.

Kálmándi Mihály-díjjal ismerték el továbbá a MÁV Kórház és Rendelőintézet oltási munkacsoportját is, a járványügyi helyzet kezelésében végzett magas színvonalú, elkötelezett szakmai munkája, és emberséges magatartása miatt.

Virágcsokorral köszönte meg a város dr. Beke Gabriella megyei tisztifőorvosnak a járványügyi helyzet során végzett színvonalas szakmai munkáját. Köszönetet mondtak dr. Szénási Szilvia háziorvosnak is, az alapellátásban dolgozó felnőtt háziorvosok munkájának koordinálásáért, folyamatos képviseletéért, segítő szakmai munkájáért.

Az ünnepségen dr. Kállai Mária a térség országgyűlési képviselője, dr. Berkó Attila kormánymegbízott és Szalay Ferenc polgármester emléklapokat adtak át a megjelent háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, fogorvosoknak, egészségügyi szakdolgozóknak, iskolai-ifjúsági orvosoknak és védőnőknek, akik a szűrésben, a gyógyításban és az oltások biztosításában is segítették a járvány visszaszorítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában