Szolnok / Galériával

2021.07.02. 17:25

Mozgásukat és koncentrációjukat is játékokkal fejlesztik a szakemberek

Speciális nevelési igényű, valamint fogyatékos gyermekek és fiatalok táboroznak a héten a szolnoki Tiszaligetben az Én Is Vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete szervezésében. A programok között alkotói foglalkozások, kecskeméti utazás és persze játékok szerepelnek, de terveznek fürdőlátogatást is.

Kovács Berta

Rontó Péter Pál az agyagozás fortélyaira tanította a résztvevőket a szolnoki Tiszaligetben megszervezett táborban

Fotó: Kiss János

Az Én Is Vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete nyertes pályázatnak köszönhetően rendezi meg hétfőtől péntekig tartó táborát a Tiszaligeti Turisztikai Központban. Húsz résztvevő az éjszakát is a táborban tölti, öt fiatal pedig napközis jelleggel vesz részt a foglalkozásokon.

– A program nemcsak a gyerekeknek biztosít kikapcsolódást, hanem a szülőknek is, akik erre a hétre szakemberekre bízhatták a gyermekfelügyeletet – hangsúlyozta Fehérváry Tünde egyesületi elnök. Elmondta, táborukat nem kifejezetten mozgássérülteknek szervezték, hanem speciális nevelési igényű – elsősorban autista és értelmileg akadályozott, valamint enyhe és középsúlyos halmozottan fogyatékos – gyermekeknek és fiataloknak.

Az első napi ismerkedős programok után a táborozók kedden délelőtt és délután is műhelymunkán vehettek részt, ahol számot adtak ügyességükről és kreativitásukról. Rontó Péter Pál keramikus útmutatásával megismerkedtek az agyagozás fogásaival.

– Az ilyen tevékenység rendkívül jól fejleszti a mozgáskoordinációt és a figyelemkoncentrációt

– mutatott rá a program fontosságára Fehérváry Tünde.

– Az érintettek nagyon szeretik az olyan foglalkozásokat, ahol valamit alkothatnak. A tábori műhelymunkát is alig akarták abbahagyni. Délelőtt megismerkedtek az agyaggal, majd ki-ki saját képességeihez mérten alkothatott. Volt, akinek az okozott nagy örömet, hogy díszítéseket készíthetett, mások összetett feladatokban is jeleskedtek. Egy Virág nevű kislány kifejezetten ügyesnek bizonyult minden műveletnél. Mindenki saját elképzelése alapján alkothatott, de a csapaton belül folyamatosan figyeltek egymásra is, dicsérték a másik munkáját, és segítették is egymást a gyerekek. Bár SNI-gyerekekről van szó, azt tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem volt nehéz dolgunk velük.

Rontó Péter Pál az agyagozás fortélyaira tanította a résztvevőket a szolnoki Tiszaligetben megszervezett táborban
Fotó: Kiss János

A táborozókat két gyógy- és fejlesztőpedagógus terelgeti, valamint két szakképzett segítő is foglalkozik velük, de az egyesület részéről is vannak jelen szakemberek.

A szerda szintén a kézművesség jegyében telt. A csapat átbuszozott Kecskemétre, hogy meglátogassák az ország egyik legismertebb népi hagyományát gondozó családját, Vidák Annát és szüleit, Nagy Marit és Vidák Istvánt, akik immár negyven éve foglalkoznak a nemezkészítés kutatásával.

Fehérváry Tünde elmondta, mára eredetileg strandlátogatást terveztek, de az is lehet, hogy golfozni mennek helyette. Pénteken pedig ismét a Tiszaligetben töltik az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában