Jászkunság

2021.07.22. 11:25

Óriási problémát okoznak a csatornákba került törlőkendők

A nedves törlőkendők nagyjából húsz évvel ezelőtt jelentek meg a boltokban. Az erőteljes reklámkampányok hatása célt ért: használatuk az utóbbi négy-öt évben jelentősen megnövekedett. Ahogy a problémák is a csatornarendszerben...

Rimóczi Ágnes

A törlőkendők rendszeresen eltömítik a csatornák átemelő szivattyúit

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Egy ismerősünknél szálltunk meg, aki figyelmeztetett, hogy ne dobjuk a vécébe a törlőkendőket. Csodálkozva néztem rá, hogy is gondolhat ilyet, hogy így teszünk. Elmesélte, voltak vendégei a szálláson, akik bizony a vécében húzták le ezeket, alapos dugulást okozva ezzel. Bevallom, számomra szinte felfoghatatlan, hogy valakinek nem egyértelmű, hogy ne tegye – mondta el egy szolnoki családanya.

Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak, akik nem tudják, vagy nem vesznek arról tudomást, milyen gondot okozhatnak ezek a kendők. Sokan azt gondolják, hogy azok lebomlanak.

Erre vonatkozóan számos kísérletet végeztek Európa-szerte, a vizsgálatokból az derült ki, hogy legalább három hónap kell a lebomlásukhoz.

Erről azonban nincsenek hivatalos adatok, tájékoztatók, valójában tehát nem tudjuk, hogy egy törlőkendő esetében ez pontosan mennyi idő. Az biztos, hogy később, mint ahogy a szennyvízhálózatban problémát okoz.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. gyakorlati tapasztalata, hogy a kendők a problémák zömét nem a csatornahálózatban okozzák, hanem a szennyvízátemelőkben üzemelő szivattyúk járókerekeinél: ugyanis eltömítik azokat.

– A törlőkendők nehezen foszlanak szét, a szivattyúk járókerekébe beleszorulnak, szálas anyagként szétszakadnak, folyamatosan gondot okoznak – mondta el a témával kapcsolatban Fábrik Tamás, a TRV Zrt. műszaki igazgatója.

A törlőkendők rendszeresen eltömítik a csatornák átemelő szivattyúit
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Ezekben az esetekben a szivattyút munkatársaink kiemelik, szétszerelik, a problémát okozó anyagokat eltávolítják. Ezek a feladatok az elmúlt évekhez képest harmadával növekedtek. Sokszor a berendezések villanymotorja teljesen leég a rátekeredett anyag miatt, ez esetben már a tekercselés is terheli a javítási költséget. Csak a Nyugati Régió területén (ahová Jász-Nagykun-Szolnok megye is tartozik) tavaly közel 18 700 dugulás vagy szivattyú meghibásodás történt, ezekből becslések szerint nagyjából 9000 esetet a törlőkendők okoztak – részletezte a TRV Zrt. műszaki igazgatója.

Elmondta továbbá, hogy azokat a törlőkendőket, amik nem akadtak meg a szivattyúkban és a csatornahálózaton elérték a szennyvíztisztító telepet, a mechanikai tisztítóegység szűri ki, majd egy úgynevezett rácsszemét gyűjtő konténerbe juttatja. A szivattyúban lévő kendőket viszont a társaság kollégáinak már kézzel kell megtisztítani, a kendők ezek után a hulladéklerakóba kerülnek, jobb esetben komposztálás alatt lebomlanak.

Szemléletformálásra is szükség van

Természetesen az lenne az ideális, ha a lakosok egyáltalán nem dobnák bele a törlőkendőket a csatornába.

– Sajnos azonban a csatornahasználati kultúra még „gyermekcipőben” jár hazánkban. Hogy mindez megváltozzon, a TRV Zrt. évek óta felvilágosító, szemléletformáló kampányt végez e témakörben. Gyermekeknek előadásokat szervezünk, a felnőttekhez pedig szórólapokon és a médián keresztül igyekszünk eljutni – emelte ki Fábrik Tamás műszaki igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában