világnap

2021.08.13. 16:30

A sportban nagy előny lehet a balkezesség

Nem könnyű a balkezesek élete. Számos eszköz nehezíti a mindennapjaikat, elég csak az ollóra vagy a konzervnyitóra gondolni. Pénteken van a balkezesség világnapja, ennek apropóján pedig utánajártunk, hogy milyen teóriák léteznek.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A régi időkben, főleg a 20. század első felében sem a tanárok, sem a szülők nem nézték jó szemmel, ha egy gyermeknek a bal keze dominált, ezért gyakran próbálták – akár erőszakkal – átszoktatni őket a jobb kéz használatára. Sokan gondolták úgy, hogy a balkezesség egyfajta fogyatékosság, így azokat a diákokat, akik nem a jobb kezüket használták sokszor csúfolták és kiközösítették társaik.

Manapság viszont már az emberek 10-12 százaléka balkezes.

Kutatások szerint, ha mindkét szülő balkezes, 46 százalék az esélye, hogy a születendő gyermek is az lesz, azonban csak 4 éves korban dől el, hogy melyik kéz lesz a domináns.

Léteznek teóriák, miszerint a balkezesek hamarabb halnak meg, magasabb intelligenciával is rendelkeznek. Utóbbi annak köszönhető, hogy a balkezesek mindkét agyféltekéjüket könnyebben használják, így a memóriájuk is jobb másokéhoz képest. Egyszerre több dologra is képesek figyelni, ugyanakkor nehezebben is tanulnak.

A legtöbb étteremben jobbkezesek részére szoktak megteríteni, így amikor balkezes vendég érkezik, át kell rendezni az evőeszközöket.

Néhány országban (India, Kína) egyenesen sértésnek veszik ha bal kézzel írunk vagy bal kézzel nyúlunk az étel felé.

Számos hátránya van a balkezességnek. Az egyik ilyen a tollal való írás, hiszen a kéz mozgása könnyen elmaszatolja a már leírt szöveget. Zavaró lehet a spirálfüzet is, mivel a fém rész akadályozhatja a bal kezet. További problémákat okozhat a jobb kezesek számára gyártott eszközök használata. Ilyen például az olló, a számítógéphez tartozó egér, a konzervnyitó vagy a pengetős hangszerek, de a villanykörte becsavarása is okozhat némi problémát.

Számos dolog nehezíti meg a balkezes életét, egyik ilyen az írás
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

A magyar nyelvben több szó és kifejezés létezik, amely azt mutatja, hogy a bal egyenlő valamilyen negatív dologgal: balsors, balszerencse, baleset, balsiker, bal lábbal felkelni, balul sül el.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a pozitívumokról sem. Vezetésnél a bal kezünkkel tekerjük a kormányt, a jobbal váltunk. A legnagyobb előnyben a sportolók vannak, néhány sportágban ugyanis a balkezes versenyzők könnyen meglephetik jobbkezes ellenfelüket. Teniszben például Rafael Nadal, bokszban Papp László, vívásban pedig Szász Emese.

Híres balkezesek

Isaac Newton, Barack Obama, Ronald Reagen, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Tom Cruise, Robert de Niro, Lionel Messi, Diego Maradona, Paul McCartney, Eminem, Lady Gaga.

Balkezes magyar hírességek: Petőfi Sándor, Iváncsik Mihály, Iváncsik Tamás, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Mocsai Tamás, Benkő Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában