pályázat

2021.08.26. 06:58

A városi rang elnyerésével növelné lehetőségeit Jászladány

A képviselő-testület soron kívüli ülésen döntött arról, hogy ismét pályáznak Jászladány várossá nyilvánítására. A nagyközség már nem először kezdeményezi e cím megszerzését, de a sikertelenség után sem adják fel. Úgy vélik, hogy a rang elnyerésével új lehetőségek nyílnának meg például egyes fejlesztési pályázatok területén.

Illés Anita

Folyamatosan szépítik a települést. A közmunkaprogram keretében Lázár Ildikó (balra), Kállai Lászlóné (középen) és Tallósi Jánosné a minap a nagyközség központjában található Nemzeti összetartozás emlékhely – pihenőpark környezetét szépítette

Fotó: Illés Anita

A járványügyi korlátozások feloldását követően, júliusban a képviselő-testület soron kívüli tanácskozáson többek között arról is döntött, hogy pályázatot készítenek és nyújtanak be a városi cím elnyerésére. Mint arról korábban beszámoltunk, 2011-ben a grémium egyszer már megtette ezt. Néhány évvel később, a testület újra megerősítette várossá válásának szándékát. Ezek a próbálkozások azonban nem jártak sikerrel.

Az elmúlt évek fejlesztései azonban új lendületet adtak a kezdeményezésnek.

– A júliusi képviselő-testületi döntés előtt az egész települést mozgósítottuk a pályázati anyag elkészítéséhez

– kezdte Bertalanné Drávucz Katalin.

A nagyközség polgármestere elmondta, a dokumentum részletesen bemutatja egyebek mellett Jászladány történetét, gazdasági és társadalmi fejlődését, intézményeit, az infrastrukturális kiépítettséget, valamint a helyi értékeket.

– Aktualizáltuk és újragondoltuk a régi pályázatot. Ebben nagyon sokat segítettek az intézmények vezetői, dolgozói, a civil szervezetek és magánszemélyek. Az anyag összeállítását Lovász Imre jegyző vállalta. Amint elnyeri végleges formáját a dokumentáció, küldjük a kormányhivatalba – részletezte.

A pályázat benyújtására január 31-ig van lehetőség. Több előnnyel járna, ha a település megkapná a városi címet.

– Az önkormányzat jelenleg is számos feladatot ellát, amelyek általában csak a városok számára kötelezőek.

– Ezek között vannak olyanok, amelyek túlmutatnak a település közigazgatási határain, ezért kistérségi szerepvállalásunk szintén jelentős. Ilyen például szociális területen a megyei ellátási területtel rendelkező idősek otthona vagy a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása. A Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás központja Jászladányon van. Ezenkívül ide tartozik a gyepmesteri telep, az állatimelléktermék-gyűjtő telep működtetése és a hulladékudvar üzemeltetése is – mutatott rá a polgármester.

Folyamatosan szépítik a települést. A közmunkaprogram keretében Lázár Ildikó (balra), Kállai Lászlóné (középen) és Tallósi Jánosné a minap a nagyközség központjában található Nemzeti összetartozás emlékhely – pihenőpark környezetét szépítette
Fotó: Illés Anita

Megtudtuk, hogy a Jászladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is véleményezte a kezdeményezést, és támogatták a pályázat benyújtását.

– Természetesen mellé álltunk, hiszen szeretnénk, ha minél jobban fejlődne a település. Bízunk benne, hogy ezúttal pozitívan bírálják majd el a pályázatot – mondta Lólé Gyula, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Rendhagyó helyzetben a település

Sokat jelentett a településen a szennyvízhálózat kiépítése, az út- és járdahálózat fejlesztése az elmúlt években. Természetesen van még mit tenni, ezért szeretnék, ha a városi cím elnyerésével új utak nyílnának meg.

– Abban a lehetetlen helyzetben vagyunk, hogy ötezer fő feletti Jászladány lélekszáma, ám nem rendelkezik városi ranggal. Így a városoknak kiírt pályázatokon nagyközségként nem tudunk részt venni. A Magyar Falu Programban sem tudunk támogatásra pályázni, mert az ötezer főt meghaladja a lakosságszám. A feladatellátás finanszírozását is segítené a városi cím elnyerése – jegyezte meg Bertalanné Drávucz Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában