szolnok

2021.08.11. 19:55

Augusztusban ismét hullanak Szent Lőrinc könnyei

Az utolsó nyári hónap közkedvelt természeti látványosságai a hullócsillagok. Ahogy minden augusztusban, Földünk ismét találkozik a Perseidák meteorrajjal, ami az év leglátványosabb és leginkább ismert csillaghullását eredményezi, melyhez néphagyományok, legendák is kapcsolódnak.

Kovács Berta

Jók lesznek a megfigyelési viszonyok, mivel nincs telihold – emelte ki Ujlaki Csaba

Fotó: Mészáros János

A csillaghullás során feltűnő fénylő égi tünemények nem „csillagok”, hanem meteorrajokat alkotó apró porszemek, melyek a föld légkörében elégnek. Az augusztusi látványosságot a Perseidák meteorrajnak köszönhetjük.

– Jónak ígérkezik az idei augusztusi csillaghullás, bár igazán látványos a kilencvenes évek közepén volt. Ám nem véletlenül tartják augusztust a hullócsillagok havának – hívta fel rá a figyelmet Ujlaki Csaba, a Csillagkedvelők Klubjának vezetője.

– A Perseidák maximuma 12-éről 13-ra virradó éjszaka lesz, 22 órakor, ezen az éjjelen érdemes leginkább csillaglesre indulni.

– Hullócsillagokat akkor láthatunk, amikor egy meteorrajon halad át a Föld. A meteorrajokat üstökösök hagyják hátra. Amikor egy üstökös keringése során a Nap közelébe ér, a jeges felszíne párologni kezd, és kiszabaduló porszemcséket, piciny köveket hagy maga után. Ezek a törmelékfelhők ugyanúgy keringenek a Nap körül. Amikor a Föld áthalad egy ilyen törmelékrajon, meteorzápor keletkezik – magyarázta a szakember.

Jók lesznek a megfigyelési viszonyok, mivel nincs telihold – emelte ki Ujlaki Csaba
Fotó: Mészáros János

A Perseidák régóta ismert meteorraj, már időszámításunk szerint 36-ban említik kínai csillagászok. Szülőégitestje a Swift-Tuttle üstökös volt, melynek keringési ideje százharminchárom év. 1992-ben járt földközelben – ezt követően volt leglátványosabb a csillagzápor, az utána való néhány évben 50-100 hullócsillagot lehetett észlelni óránként –, és 2126-ban tér vissza.

– Az intenzitás 20-30 meteorra csökkent óránként, de ez még mindig látványos. Ez azt jelenti, hogy a látóirányba eső égbolton átlagosan tízpercenként, negyedóránként tűnik fel egy-egy meteor. Augusztus 12-én jók lesznek a megfigyelési viszonyok, mivel nincs telihold, éjfél után pedig már le is fog nyugodni. Saját tapasztalatom szerint is 21–22 óra között van egy felfutási időszak, amikor legsűrűbben látni hullócsillagot, utána kicsit lecsendesedik, majd éjfél körül ismét elkezdenek szaporodni.

Ujlaki Csaba azt is elmondta:

a meteorrajok a nevüket onnan kapják, ahonnan a hullócsillagok fénylő csíkjai kiindulni látszanak az égen.

– Ha ezeket a csíkokat képzeletben meghosszabbítjuk, a találkozási pontjuk, a radiáns a Perseus csillagképbe esik. Ezért is nevezik Perseus fiainak, Perseidáknak. Ez radiáns, a látszólagos kiindulási pont sötétedés után a keleti-északkeleti égbolton keresendő, majd éjfél után, ahogy a Föld elfordul, a horizont fölé emelkedik. Igen gyors mozgású meteorok, és éjfél után, mikor a nap körüli pályán haladva a Föld éjszakai oldala mutat előre, gyakorlatilag szemből érkeznek, és sebességük összeadódik a Föld sebességével, ami nagyon fényes csillaghullást eredményez.

– Amikor a meteorok belépnek a légkörbe, felhevülnek, és elégnek. De valójában nem az izzó porszemeket látjuk, hiszen azok nagyon kicsik, hanem az általuk ionizált levegőatomokat. A leglátványosabb hullócsillagok fényessége eléri a Vénusz fényességét is – magyarázta a Csillagkedvelők Klubjának vezetője.

Hozzátette: a Perseidák hullócsillagai valójában már július közepétől láthatóak, ha kevésbé intenzíven is, és most sem csak ez a meteorraj okoz csillaghullást, hanem másik kettő is. A Leonidák meteorraj pedig szintén igen látványos felvillanásokat okoz.

Honnan ered a Lőrinc könnyei elnevezés?

Lőrinc diakónus az egyház egyik leginkább tisztelt szentje. 258. augusztus 10-én Rómában szenvedett mártírhalált. A legenda szerint lassú kivégzése közben könnyeket hullatott embertársai bűnei miatt. Vértanúságának napja a régi római naptárban kiemelt ünnepnek számított. Mivel a Perseidák meteorraj is Lőrinc napja, augusztus 10 környékén produkálja a legintenzívebb égi tűzijátékot, így óangol hagyomány alapján Lőrinc tüzes könnyeinek is nevezik.

Társasági programnak sem éppen utolsó

Ujlaki Csaba javasolja, hogy a hullócsillagok megfigyelését szabad szemmel végezzük, olyan helyen, ahol kicsi a fényszennyezés, például a szolnoki Szandai réten, ahová a korábbi években rendszeresen szerveztek éjszakai csillaglest. Egy ilyen éjjeli program még baráti összejövetelre is kiváló alkalom.

Feküdjünk hanyatt, és türelmesen várakozzunk a látóterünkbe érő meteorokra. Ha másvalaki megjegyzi, hogy „ott van egy”, nem érdemes a tekintetünket kapkodni, mert úgyis lemaradunk a látványról. Városban a kevésbé megvilágított parkokból csak a legfényesebb hullócsillagokat lehet látni, de a lámpák fénye fölött még emeletről is érdemes próbálkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában