Szolnok / Galériákkal / videóval

2021.08.26. 17:28

Búcsút vettek a legendás katona- és sportembertől, Furkó Kálmántól

Amint az várható volt, az augusztus 3-án 74 esztendős korában elhunyt Furkó Kálmán búcsúztatására több száz érintett gyászoló, megemlékező érkezett csütörtökön Szolnokra. A legendás katona- és sportember egésznapos gyászszertartására országhatárainkon túlról is érkeztek sporttársak, barátok, tisztelők, ismerősök. A Tiszaligeti Sportcsarnokban felállított urnás ravatalnál a augusztus 26-i ceremóniára 9 órától megkezdődött a búcsúztatók zarándoklata.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Csütörtökön kora délelőtt kezdődött Furkó Kálmán ezredes kegyeleti szertartása, búcsúztatása a Tiszaligeti Sportcsarnokban. A nyugállományú deszantost, a magyar kyokushin karate egyik megalapítóját, 8 danos mesterét, számos kitüntető cím és elismerés mellett Szolnok város Ezüst Pelikán-díjasát a Magyar Honvédség, a Magyar Karate Szövetség és a megyeszékhely önkormányzata egyaránt saját halottjának tekinti.

Délelőtt 11 óráig már több százan tették tiszteletüket Shihan Furkó Kálmán ravatala előtt. A honvédezredes, kyokushin mester, deszantos katona és kiképző tiszt emlékére – a család kérésére – minden gyászoló egy-egy szál fehér színű virágot helyezett el a „kőszikla harcos” urnája előtt.

11 órakor dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke első, rövidebbre szabott emlékbeszédével megkezdődött a gyászszertartás „hivatalos” része. Ezt követően a résztvevőknek felelevenítették a mélységi felderítő katona, kiképző tiszt és „magyar szamuráj” életét, katonai és sportolói munkásságát, eredményeit, illetve a csarnokban elhelyezett kivetítőkön levetítették a mesterről készült emlékfilmet. Majd a kyokushin világszervezet hazai, japán, illetve nemzetközi vezető képviselői mondtak búcsúbeszédet.

13 órától elsőként, a hazai karatetársadalom nevében, dr. Mészáros János elnök, Szolnok várost képviselve Szalay Ferenc polgármester, a Magyar Honvédség és rendvédelem részéről pedig dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka mondott gyászbeszédet. A szertartáson jelen volt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. A karateszervezet vezetője a rendíthetetlen sportembert, a kitűzött céljait mindenáron elérő bátor harcost méltatta. A megyeszékhely első embere a példamutató, a tekintélyt és tiszteletet parancsoló és megkövetelő, városához hűséges legendáról szólt Furkó Kálmán kapcsán.

A honvédség parancsnoka köszönetet mondott az egykori felderítő alakulat volt vezetőjének a nyugállományú ezredes haza szolgálatában végzett áldozatos és alázatos tevékenységéért. Ruszin-Szendi Romulusz Furkó Kálmánnak – posztumusz – Honvédelemért Kitüntető Cím Babérkoszorúval ékesített elismerést adományozott. Ezután a Légierő Zenekar Szolnok gyászzenéje mellett járművekre helyezték az elhunyt urnáját, illetve az emlékezés virágait. A katonai tiszteletadással zajló búcsúztatás a Kőrösi úti temetőben folytatódott.

A temető ravatalozójában – a hely szűke miatt – elsősorban a család, illetve az elhunyt legközelebbi hozzátartozói, barátai tartózkodtak. Itt Lovas Károly nyugállományú ezredes mondott búcsúbeszédet. A ravatalozótól a díszsírhelyig vezető utolsó úton 74 egykori katona és bajtárs, tanítvány állt díszsorfalat. Miközben az urnát elhelyezték a sírhelyben, egy díszalakulat három díszsortűzzel tisztelgett Furkó Kálmán emléke előtt.

Az egész napos gyászszertartás a katonai, a rendőri és a polgárőri szervek tagjai támogatásának köszönhetően csupán pár percnyi forgalmi fennakadást okozott a Tiszaligetből a temetőig húzódó útszakaszon, illetve a Kőrösi úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában