Galériával

2021.08.05. 19:55

Dolgos diákok kezei által szépül meg Jászfényszaru

Szorgos diákkezek szépítik Jászfényszaru közterületeit, intézményeit az elkövetkezendő hetekben. Elindult ugyanis az önkormányzat nyári diákmunkaprogramjának második turnusa, melynek során a fiatalok tapasztalatokat szerezhetnek a munka világában. Nemcsak a pénzkereseti lehetőség, hanem az új feladatok és a közösség is motiválta az általunk megkérdezett fiatalokat a munkavállalásban.

Illés Anita

Ha kell, karbantartási munkákat végeznek, kerítést festenek és parkokat rendeznek a fi atalok, akik közül néhányan a helyi óvodások kis székeit lakkozták ottjártunkkor. Szerintük jó társaságban könnyebb elvégezni a tennivalókat

Fotó: Pesti József

Ottjártunkkor a város több részén és az önkormányzati fenntartású intézményekben is találkozhattunk diákmunkásokkal. Hétfőn elindult a nyári diákmunkaprogram második üteme.

– Már tavaly is részt vettem a programban, és nagyon pozitív tapasztalatokat szereztem

– kezdte Kóródi Olivér Gábor, aki éppen ügyiratokat rendezett a polgármesteri hivatalban, amikor néhány szót váltottunk vele.

– Motivációt ad, hogy a ránk bízott feladatokkal szépítjük a várost, jó a társaság és nem utolsósorban a munkáért járó pénzt is lesz hová tenni. A jogosítvány megszerzésébe szeretném fektetni – beszélt terveiről Gábor, aki szeptemberben a tizenegyedik osztály kezdi a jászberényi Szent József Katolikus Elektronikai Technikumban.

Cserta Fruzsina először vesz részt a programban, szintén a polgármesteri hivatalban kapott feladatokat.

– Azért jelentkeztem, hogy a nyári szünetben hasznos tevékenységet végezzek, és egy kicsit belelássak a munka világába. A program megtanít arra is, hogy jobban értékeljük a munkával megkeresett pénzt – vélekedett a fiatal lány.

A teaház udvarán is szorgalmasan dolgoztak a fiatalok. Háromszáz darab kisgyermekszéket csiszolnak és lakkoznak le a helyi óvoda számára.

– Első alkalommal jelentkeztem, eddig elég jók a tapasztalatok. Örülök, hogy a barátaimmal vagyok, velük jobban megy a munka. A fizetésem egy részéből meglepetésként ajándékokat szeretnék majd vásárolni a családomnak – mondta Szabó Mátyás, aki informatikusnak tanul.

A diákok egy része a napokban a IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán a virágoskertet rendezi, míg mások a városi könyvtárban a jövő héten kezdődő Fény tábor kézműves és ügyességi feladatainak előkészítésében segítenek. Ezenfelül a város közterületein és intézményeiben karbantartási munkákat végeznek, kerítést festenek, parkokat rendeznek.

Ötvennégy tanuló dolgozhat az idén

A képviselő-testület áprilisban döntött az idei nyári diákmunkaprogram megszervezéséről, amely immár kilencedik alkalommal biztosít a szünidőben munkalehetőséget a fiataloknak.

– Megvalósítását az önkormányzat saját forrásból és állami támogatásból biztosítja. A járási hivatal foglalkoztatási osztályán keresztül, központi keretből közel hárommillió-nyolcszázezer forint támogatást nyertek. Az önkormányzat a város költségvetéséből négymillió-hétszázezer forint összegű keretet különített el a diákok foglalkoztatására. A júniustól augusztus végéig tartó két turnusban indult programban összesen ötvennégy fiatalt alkalmaznak napi hat órában, akik a munkáért nettó nyolcvanötezer forintot kapnak – tájékoztatott Illés Péter, a polgármesteri hivatal projektirodájának vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában