augusztus 20.

2021.08.20. 13:30

Figyeljünk háziállatainkra az ünnepi tűzijáték idején!

Az emberek számára szórakozás, négylábú kedvenceinknek azonban ijesztő élmény lehet az augusztus 20-ai tűzijáték. Pánikba eshetnek, elszaladhatnak, veszélyesek lehetnek az emberre. Egy kis tervezéssel azonban megelőzhetők a nehéz pillanatok.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya vagy macska félelemből támadhat, harapást is okozhat.

Seres Zoltán egyesületi vezető javaslata az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő.

Az egyesület azt tanácsolja az állattartók részére, hogy az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyenek magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz, valamint az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsák.

Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy a biztonság kedvéért tegyék kedvencük nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival. Ha pedig megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában