jászkunság

2021.08.31. 11:28

Jól nézze meg, ha használt autót vásárol, könnyen pórul járhat!

Használt autó vásárlásakor különösen körültekintőnek kell lenni, semmiképp nem szabad elhamarkodott döntést hozni – hívják fel a figyelmet fogyasztóvédelmi szakemberek. Könnyen pórul járhat, aki meggondolatlanul választ, a panaszok is ezt igazolják.

Czakó Nóra

Vásárlás előtt érdemes alapos vizsgálatnak alávetni a kiszemelt használt autót

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Békéltető Testületnél is nagy számban és gyakorisággal fordulnak elő használt autókkal kapcsolatos fogyasztói jogviták, melyek a vásárlók nagyobb körültekintése esetén elkerülhetőbbek lehetnének. Az ezen ügyekből leszűrhető tanulságok példaként szolgálnak a fogyasztók szélesebb köre részére, akik a használtautó-vásárlásnál ezeket az eseteket a javukra fordíthatják – mutatott rá dr. Lajkóné dr. Vigh Judit ügyvéd, a megyei békéltető testület elnöke.

– Elsősorban a használt autó adásvételi szerződésének tartalmával kell tisztában lennie a fogyasztónak, amit aláírás előtt feltétlenül el kell olvasni, ugyanis olyan hiba miatt később már nem tehet kifogást, ami már a szerződésben, vagy az átadás-átvételi jegyzőkönyvben is szerepelt – hangsúlyozta dr. Lajkóné dr. Vigh Judit.

– A szerződésben, mellékletekben, vagy akár az apró betűs részben is szerepelhetnek a hibák, vagy a gépkocsi rossz állapotára történő hivatkozás, amiket utólag már nem lehet kifogásolni.

A fogyasztó később csak olyan hibára hivatkozhat, amit a szerződéskötéskor nem ismert, vagy nem is kellett volna ismernie még körültekintő eljárása esetén sem. A szerződésbe bele kell foglalni a sérüléseket, a futásteljesítményt és az átadás pontos időpontját is – fűzte hozzá az elnök, akitől megtudtuk, hogy az egyik eléjük került ügyben a fogyasztó 2019-ben vásárolt egy használt autót, ami már aznap nem működött rendeltetésszerűen, ugyanis az automata váltó nem volt jó.

Azonnal jelezte a kereskedőnek, aki azt javasolta, hogy egy márkaszervizben kérjen egy váltódiagnosztikát. Ennek eredménye a váltó vezérlőegységének cseréje volt, ami közel egymillió forint... A fogyasztó jelezte ezt a kereskedőnek, aki autócserét ajánlott fel, közben azonban a vásárló már több dolgot megjavíttatott az autón, ezért nem akarta kicserélni. Elvitte egy automata váltókkal foglalkozó szervizbe, és saját költségére megjavíttatta több mint hatszázezer forintért, mely összeg megfizetését kérte a kereskedőtől. A megyei békéltető testület azt ajánlotta a vállalkozásnak, hogy a javítás számla szerinti költségének ötven százalékát fizesse meg a fogyasztónak tizenöt napon belül.

– A vásárló sokkal jobb helyzetbe kerülhetett volna, ha a szerződés aláírása előtt kipróbálja, és hozzáértő szakemberrel, vagy szakszervizzel átnézeti az autót. Ezek a vizsgálatok aránytalanul kisebb összegbe kerülnek annál, mint amilyen mértékű kár érheti a fogyasztót ennek elmaradása esetén. Fontos, hogy a szervizkönyv, a javítási számlák, vagy a szakszervizi nyilvántartás rendelkezésre álljon, mert abból szerezhet a fogyasztó információt a gépjármű állapotáról – részletezte dr. Lajkóné dr. Vigh Judit.

Egy másik jogvitában a fogyasztó ebben az évben vett egy használt gépjárművet. A vásárlás utáni esti használatkor azonban kiderült, hogy a lámpája csak egy-másfél méterre világít, ami balesetveszélyes, mivel semmit nem lehet látni. Elvitte szervizbe, ahol megállapították, hogy a lámpa párásodik, ami nem állítható, és nem is eredeti, ezért ki kell cserélni. Az eladó a levelezések után is arrogánsan és lekezelően fogadta a fogyasztó kérését, amiben nyilatkozott, hogy nem fogja kifizetni az általa számlával bizonyított fényszórók cseréjét. A megyei békéltető testület azt ajánlotta a vállalkozásnak, hogy tizenöt napon belül fizesse meg a fogyasztónak a gépjármű javítási költségét, mintegy százötvenezer forintot.

– Ebben az esetben is elkerülhette volna a fogyasztó a kár bekövetkeztét, ha előzetesen átnézeti az autót.

Ráadásul a kiállított vizsgálati jegyzőkönyv és hibajegyzék bizonyítékul is szolgálhat a vásárló részére, hogy az általa jelzett hiba fennállt, mivel azt neki kell bizonyítania. Az átnézéskor a fogyasztó kérje annak megállapítását is, hogy milyen javításokra, alkatrészcserékre szorul rá rövid időn belül az autó – javasolta a megyei békéltető testület elnöke.

Egy éve van a fogyasztónak az igény bejelentésére

Egy másik, a megyei békéltető testület elé került ügyben minőségi kifogása volt a fogyasztónak, mert az általa vásárolt használt autó egy hónapon belül két alkalommal lett üzemképtelen. Ő a vételárat, közel másfél millió forintot, kérte vissza az eladótól. A megyei békéltető testület eljáró tanácsa jóváhagyta a felek között létrejött egyezséget, mely szerint tizenöt napon belül a vállalkozás kicseréli a személygépkocsi féltengelyeit utángyártott féltengelyekre.

Dr. Lajkóné dr. Vigh Judit az esettel kapcsolatban elmondta, hogyha a hiba a vételtől számított hat hónapon belül jelentkezik, abban az esetben az eladó csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a hiba oka csak később keletkezett. Ellenkező esetben a fogyasztói igény alapos lehet. Használt autóknál egy esztendő az igény bejelentésének a határideje a hiba miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában