SZOLNOK

2021.08.26. 13:58

Minden évben látványos attrakciónak számít a kecsegetelepítés

Hagyomány, hogy szeptember végén tiszai halászfaluvá varázsolják a szolnoki Tiszai hajósok terét, ahol a Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál csábítja azokat, akik szeretnének megismerkedni a tiszai halakkal, a horgászat, halászat eszközeivel és különleges halételeket is szívesen kóstolnának. Az fesztivál egyik látványos, főként az ifjú korosztályt megcélzó programja a kecsegetelepítés. Az uszonyosokat gyermekek közreműködésével helyezik ki a folyóba.

Kovács Berta

Kecsegéket telepítettek a Tiszába Szolnokon.

Fotó: Nagy Balazs

A látványtelepítést a Tisza hasznosítójaként az utóbbi években a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) végzi.

– Idén már egyszer telepítettünk, akkor 750 darab halat helyeztünk ki Szolnoknál – idézte fel Donkó Péter szövetségi titkár.

Tavasszal a KTVHESZ a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével és a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségével együttműködésben egy adott termelőtől, azonos időpontban vásárolva helyezett ki kecsegéket a vízrendszerbe, a telepítést Szolnoknál kezdve. Az eseményt akkor is gyerekek bevonásával bonyolították le, bár a pandémia miatt kevesebben vettek rajta részt.

– Az áprilisival nem tudtuk le az idei telepítést, ősszel még 1500 hal kihelyezését tervezzük, a Tiszai Hal Napjára időzítve. A látványtelepítés célja, hogy azok a gyerekek is megismerjék a halakat, akik egyébként nemigen kerülnek testközelbe velük.

Az esemény során viszont közvetlen közelről láthatják a kecsegéket, kézbe vehetik, tálban ők maguk vihetik le a folyóhoz és engedhetik szabadon az uszonyosokat, megfigyelve a mozgásukat, ahogyan elúsznak.

– Az is lehet, hogy ez az élmény felkelti érdeklődésüket a pecázás iránt, és előbb-utóbb horgászaink között köszönthetjük őket – vetítette előre Donkó Péter.

– Természetesen célunk a halállomány gyarapítása is. A kecsege jelenleg nem fogható státuszban van, de szeretnénk elérni, hogy ismét lehessen rá horgászni. Idén már próbálkoztunk, de még nem jártunk sikerrel. Másfél évig halászati szakértő bevonásával végeztünk felmérést, az eredmények alapján mi úgy találtuk, van már a folyónak önfenntartó kecsege populációja.

De a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága ez alapján még még nem engedélyezte a horgászatát.

– Így felállítunk egy új kutatási protokollt, a nemzeti parkkal és a kormányhivatal természetvédelmi főigazgatóságával egyeztetve, és ősszel meg is kezdjük a az újabb vizsgálatokat. Nyilván, az még így is több év, mire megkapjuk az engedélyező határozatot – magyarázta Donkó Péter.

Ha horoggal még nem is foghatunk, de ősszel ismét kézbe vehetjük e nem szokványos formájú halakat a látványtelepítés során. A gyerekek mellett sok felnőtt is szívesen részt vesz e műveletben. De más kopoltyúsokkal is lehet ismerkedni: a Tiszai Hal Napján a Tiszavirág szökőkutat ilyenkor benépesítik különféle halfajokkal. A korábbi években is lehetett pontyokat, keszegféléket, de csukát süllőt, amurt, sőt, harcsákat is közelről megfigyelni. Az ifjúság pedig pecázhat is az ez alkalomra felállított kis medencében.

A telepítés mellett a szövetség minden alkalommal rendez a Tiszán horgászversenyt is, melyre nevesebb versenyhorgászokat, a horgászat nagyköveteit hívják meg. A pecásoknak velük is érdemes ismerkedni, hátha sikerül ellesni néhány mesterfogást.

Folyamatosan gyarapítják a halállományt

Bár a járványhelyzet miatt tavaly a fesztivált nem tudták megrendezni, a telepítés nem maradt el. A Szolnoki Sportcentrum szervezésében családi napi program gyanánt gyarapította a szövetség a folyó halállományát. Mintegy 1500 példányt engedtek múlt évben is szabadon a Tiszába Szolnoknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában