fejlődés

2021.08.29. 06:58

Négy új telephellyel bővül a tiszafüredi zeneiskola

A Tisza-tó térségének egyik meghatározó kulturális intézménye a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola. Évtizedek alatt gyerekek ezreit vezették be a zeneművészetbe az intézmény pedagógusai, jelenleg is több településen irányítják az oktatást. Szeptembertől pedig további négy telep­helyen kezdik meg a fiatalok zenei képzését.

Ujvári László

Úgy vélem, fennállása negyven éve alatt kivívta a térség elismerését a zeneiskola – mondja Kerekes András intézményvezető

Fotó: Ujvári László

Az idei nyár több szempontból is mozgalmas volt a Fekete László Zeneiskola és a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar számára. Az előző tanévben a fenntartó, a Karcagi Tankerületi Központ több ponton is átszervezési javaslattal élt az intézménnyel kapcsolatban.

– Ezek alapján a meglévő telephelyeink, tehát Tiszaörs, Tiszaszőlős, Tiszaderzs és Tiszaszentimre mellett négy új telephellyel szeretnék, ha bővülne a feladatellátási helyeink száma. Ezek a települések Abádszalók, Kunhegyes, Nagyiván és Tomajmonostora – adott felvilágosítást hírportálunk kérdésére válaszolva Kerekes András.

Az intézményvezető speciális feladatellátási helyként jelölte meg a Kunhegyesi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, ahol már hosszú évek óta folyik zenei képzés. Hozzátette: a művészetoktatás ügyvitele, adminisztrációs feladatai ezután a tiszafüredi zeneiskolához tartoznak, de ez a kunhegyesi pedagógusok és tanulók számára nem jelent majd különösebb változást.

– A bővítésnek köszönhetően jelentősen megnőtt a jelentkezők száma az előző tanévhez képest. Míg tavaly száznyolcvan diákot tanítottunk, a jelentkezők száma mostanra megközelítette a háromszázat

– húzta alá.

– Mindezt természetesen nem tudnánk ellátni új tanárkollégák bevonása nélkül, ennek köszönhetően jelentős változások elé nézünk. Tavaly tizenhat teljes-, részmunkaidős és óraadó pedagógus látta el az oktatási feladatokat, most az átszervezés engedélyezését követően a fenntartó további öt pedagógus­státusz betöltésérre adott lehetőséget – magyarázta Kerekes András.

Úgy vélem, fennállása negyven éve alatt kivívta a térség elismerését a zeneiskola – mondja Kerekes András intézményvezető
Fotó: Ujvári László

Úgy látja, fennállása negyven éve alatt a zeneiskola kivívta a térség elismerését, a mostani átszervezés pedig tovább erősítette a pozícióját. A legnagyobb kihívás az új telephelyeken történő oktatás beindítása mellett, a magas szakmai színvonal fenntartása és továbbfejlesztése lesz.

Külön öröm, hogy a Karcagi Tankerületi Központ finanszírozásában idén megvalósult a zenekari próbaterem, a földszinti folyosó és a lépcsőház tisztasági festése, megújult a gondnoki szertár és kialakítottak egy új tantermet. Továbbra is nagy gondot jelent a tantermek közötti áthallás, melynek kiküszöbölésére a belső nyílászárók cseréjére és a falak hangszigetelésére lenne szükség, keresik a lehetőséget a szükséges forrás előteremtésére.

Emlékezetes fellépéseik voltak

A Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar életében jelentős változást hozott az idei nyár, hiszen a járványügyi korlátozások miatt az elmúlt évben mindössze két nyári szereplést tudtak megvalósítani.

– Ez az év már visszaidézte a 2019-es esztendőt. Igaz, a legjobban várt pekingi felkérésünk a Kínai Nemzetközi Zenei Fesztiválra 2022-re került át, de a belföldi szerepléseink is emlékezetesek voltak – tekintett vissza az elmúlt hónapokra Kerekes András karmester, intézményvezető. Megtudtuk, idén december 28-ára tervezik a nagy sikerű Óévbúcsúztató Hangversenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában