Galériával

2021.08.25. 18:06

Novák Katalin adta át a családbarát munkahelyek címeit Szolnokon

A tavalyi év után ebben az esztendőben második alkalommal írt ki pályázatot a megyeszékhely önkormányzata a Szolnok Családbarát Munkahelye címre. Az elismeréseket Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Szalay Ferenc polgármester adta át szerdán, a városházán rendezett ünnepségen.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

A város a kitüntető címet azért alapította, hogy a díj odaítélésével elismerje a megyeszékhely munkáltatóinak családbarát szellemét és törekvéseit. Ezúttal is azokat a munkáltatókat díjazták, akik a munka és a magánélet egyensúlyát támogatva hozzájárultak a családcentrikus szemlélet kialakításához, és vállalják, hogy jó gyakorlataikat folyamatosan fejlesztik. Az ünnepi eseményen elhangzott, a családbarát munkahely elismerés birtokosa az elnyeréstől számított két éven át jogosult a cím használatára.

A díszoklevelet idén a Malagrow Kereskedelmi Kft., a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság kapta.

A díjazottakat méltatta köszöntő szavaiban Szalay Ferenc polgármester, aki mint mondta, a városvezetés alapstratégiának tartja, hogy a családok megélhetését biztosító munkahelyeket hozzanak létre Szolnokon.

– Ennek folyományaként van pénz arra, hogy működtetni tudjuk bölcsődéinket, óvodáinkat, iskoláinkat. Városunk másik stratégiája az egészséges életmódra nevelés. Mindez elsősorban arról szól, hogy a gyerekeket rászoktassuk a rendszeres, mindennapos mozgásra – fogalmazott a településvezető. Majd hozzáfűzte, a városháza működésében is jelentős szempont a családközpontú szemlélet.

Ezt követően a családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntötte a hallgatóságot. Novák Katalin beszédében hangsúlyozta, a munka mindannyiunk számára olyan érték, amely többet jelent a puszta pénzkeresésnél. Mondandójában úgy fogalmazott, munkánkkal gyermekeinknek is mintát, példát adunk.

– Immár munkaadóként magam is tehetek azért, hogy a velem dolgozók érezhessék, családbarát a munkahelyük.

Megítélésem szerint a munkahely nem egyenlő, és nem is egyenértékű a családdal, a kettőt nem szabad összekeverni.

Jó, ha családias légkörben tudunk dolgozni, de kell, hogy legyen idő a munka mellett szeretteinkre is. A családbarát munkahely az, ahol nem kell megtagadnunk azt, hogy van családunk – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A rendezvény végén dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője gratulált a nyertes pályázóknak. Zárszavában kifejtette, az az önkormányzat tud ilyen díjat alapítani, amely maga is hasonló értékek mentén működik, azaz családbarát módon gondolkodik.

Folyamatosan növelik a férőhelyek számát

Novák Katalin a városházi rendezvény után a Móra Ferenc úti bölcsődébe látogatott el. Helyszíni sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar bölcsődék a szociálisan rászorulók számára ingyenesek. Emellett a gyermekétkezéshez támogatást biztosít a kormány, melynek köszönhetően ma már Magyarországon a bölcsődés és óvodás korú gyermekek jelentős része ingyen étkezhet.

– Négy gyermektől már személyi jövedelemadó-mentességet biztosítunk az édesanyák számára. A célunk az, hogy megadjuk a választás szabadságát: ha valaki a gyermekvállalás mellett dolgozna, akkor azt lehetővé tegyük. Az elmúlt tíz évben 170 milliárd forintot fordítottunk bölcsődefejlesztésekre, a bölcsődei férőhelyek számát pedig folyamatosan növeljük – összegezte Novák Katalin, aki szolnoki programja keretében a Márai Sándor Kulturális Polgári Kör rendezvényén is részt vett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában