Galériával

2021.08.19. 11:28

Ócskavasakból kreál állatfigurákat a besenyszögi Buzgán Attila

Buzgán Attila úgy formálja a nehéz és kemény anyagot szöcskévé, kutyává, mintha csak tésztából gyúrná azokat.

Mészáros János

20210813 Besenyszög Buzgán Attila helyi ezermester és autóépítő a már használhatatlan alkatrészekből készítette ezeket a kerti dísznek szánt szobrokat. Fotó Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Vashulladékokból és tönkrement autóalkatrészekből készít különleges állatfigurákat, modern szobrokat Buzgán Attila. Az ügyes kezű besenyszögi férfivel többször foglalkoztunk már hírportálunkon az egyedien átépített homokfutói és autói révén, melyeknek szerte az országban csodájára járnak. Ezúttal legújabb „hóbortjába” engedett bepillantást.

Az eredeti foglalkozását tekintve pék Buzgán Attila újabban a hulladéknak szánt lomokból köszörűvel és hegesztőpisztollyal kelti életre a vasat. A kupacban álló rugókból, csavarokból, fogaskerekekből, tárcsákból és lemezekből pillanatok alatt megvalósítja elképzeléseit. Úgy formálja a nehéz és kemény anyagot szöcskévé, kutyává, dínóvá, gólyává vagy pókká – némi festékkel még eredetibbé téve őket –, mintha csak tésztából gyúrná azokat.

Buzgán Attilának egy tönkrement dugattyú adta az ötletet a képünkön is látható robotharcos elkészítéséhez, ami jelenleg a legkedvesebb számára
Fotó: Mészáros János

Egy autó tönkrement dugattyúja adta az ötletet legutóbbi alkotásánál, ami egy földönkívüli harcosra emlékeztet. Az egyes munkafázisok némileg módosítják az elképzeléseit, újabb és újabb ötleteket adva a végeredményhez. Mivel egyik hozza a másikat, ezért egyszerre több figura is kikerül a kezei közül.

Ma már a családi házuk előtt sorakoznak a munkái, amiket rendezettebb formában szeretne majd elhelyezni a kerítés mellett, hogy a járókelők is megcsodálhassák különös „hóbortját”. Eredetileg egy nagy kerekű kerékpár és virágtartók díszítették a kiskertjét, majd néhány hónapja megépítette egy több mint százéves autó hasonmását, és most már ott állnak a színes szobrai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában