Olvasnivaló

2021.08.19. 19:58

Szolnokon mutatta be Erdéllyel foglalkozó könyvét Gazda József

Gazda József erdélyi magyar művészeti író, szociográfus, tankönyvíró és pedagógus a Szolnoki Művésztelep grafikai műhelyében mutatta be legújabb, Erdély művészetéért című könyvét szerdán. Többször járt már Szolnokon, 2012 óta ez volt a hatodik előadása a városban.

Köllő Judit

Gazda József Erdély művészetéért című kötete hat évtized munkásságát öleli fel

Fotó: Nagy Balázs

A 85 éves, Kézdivásárhelyről származó Gazda József harmincnégy kötetet jegyez, melyből hatot Szolnokon is bemutatott. Egyetemistaként kezdett el érdeklődni a kultúra iránt, és később az ottani napilapban publikált az erdélyi magyar művészekről. Kíváncsiságából és a művészethez való viszonyából fakadóan csodálatos művei születtek olyan alkotókról, akik nyíltan felvállalták az akkori rendszerrel szembeni gondolataikat.

Gazda József Erdély művészetéért című kötete hat évtized munkásságát öleli fel
Fotó: Nagy Balázs

– Sok mindennel foglalkoztam, mígnem idővel megszületett bennem a gondolat, hogy betekintést szeretnék nyújtani Erdély művészetébe – árulta el az író.

– Fiatalkoromban nem volt könnyű magyarnak lenni Romániában. A kultúra is kimerült a végletekig lecsupaszított művekben, és kínosan ügyeltek rá, hogy a pártot senki se illethesse kritikával. Ezért azokat a művészeket, akik ebbe nem nyugodtak bele, és a lét rejtelmeivel alkottak, nem engedték, hogy kifejezhessék magukat. Így futottam bele egy titkos kiállításba, ahol a látottak akkora hatással voltak rám, hogy elhatároztam, mindenképp írni akarok róluk.

Az Erdély művészetéért című könyve hat évtized munkásságát öleli fel.

Azt szoktam mondani, nem én döntöttem úgy, hogy írással szeretnék foglalkozni, hanem az élet terelt ebbe az irányba

– magyarázta József.

– Ez a könyv a sajtóban megjelent írásaim gyűjteménye, hiszen fiatalkoromtól kezdve írtam, még a pedagógusi pályám mellett is folyamatosan publikáltam a művészetről. Nagyon hálás lehetek a sorsnak, hogy ennyi mindent kaptam a művészettől, és az Erdélyben szétszórt értékeinktől. Akadtak olyanok is, amikre nem fordítottam kellő figyelmet, ezért a fennmaradt régi írásaimból született ez a könyv.

Gazda József feleségével, Olosz Ella textilművésszel mindig is nagyon fontosnak tartotta a kultúra művelését, hiszen úgy gondolták, komoly megtartó erővel bír.

– A művészet olyan alkotómunka, amit leginkább a teremtővel való beszélgetéssel tudnék összehasonlítani – tette hozzá elgondolkozva. – Szerintem az lenne a feladatunk, hogy szélesítsük ki a művészet palettáját, mely nálunk, Erdélyben egy igazán fontos feladat. Úgy tartjuk, hogy addig maradhatunk fenn, amíg a kultúránk él.

Egy véletlennek köszönhetik a megismerkedésüket

Az író Mátyás József grafikusról és festőművészről készített munkája révén ismerkedett meg a szolnoki Vidra Sándorral, aki az Erdélyi Barátainknak Köre Kulturális Egyesület tagja immár harminc esztendeje.

– Célunk, hogy bemutassuk Erdély kulturális művészeti kincseit Szolnokon – mondta Vidra Sándor. – A véletlennek köszönhető, hogy találkoztunk Gazda Józseffel. Anno mikor Szolnokra látogatott, az a család, mely fogadta volna őt, valamiért mégsem tudta vendégül látni, így engem kértek meg, hogy segítsek neki megszállni. Ezzel indult minden, régóta jó kapcsolatot ápolunk, és mindig örömmel fogadjuk, ha erre jár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában