Fejlesztés

2021.09.27. 16:19

A Jászkunságba is jut a hamarosan megérkező új buszokból

A közlekedési vállalat flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. 2021 áprilisában írt ki közbeszerzési eljárást összesen 79+8 darab helyközi kivitelű jármű beszerzésére. Az eljárás eredményeként a Kravtex Kft. 55 darab Credobus Inovell 12, az Omnibus Hungária Kft. 32 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú járművet szállít, így újabb autóbuszok forgalomba állításával folytatódik a Volánbusz dinamikus jármű-fiatalítási programja.

Szoljon.hu

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A beszerzési megállapodások aláírásával egyidejűleg a Volánbusz átvette üzemeltetésre az autóbuszokat a Volán Buszpark Kft.-től – olvasható a volanbusz.hu-n.

Az eljárás első részének eredményeként érkező, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott buszok a Volánbusz flottájában már jól ismert, megbízható típusnak számítanak. Az ötvenöt Credobus Inovell 12-es modellek átadásával a Kravtex-Kühne Csoport tizenkét méteres, normálpadlós autóbuszainak száma megközelíti majd az ezer darabot a társaságnál. A kéttengelyes, szóló kivitelű, Euro 6 D környezetvédelmi besorolású járművek hetvenhárom fő egyidejű szállítására alkalmasak. Utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal is rendelkeznek.

Az új autóbuszok tervezett elosztása megyénként
Fotó: Volánbusz Zrt.

A nyertes Kravtex Kft. az ötven darabos alapmennyiséget, illetve az öt darabos opciós mennyiséget már szeptember-október folyamán átadja a közlekedési társaságnak. Az ultrakönnyű felépítésnek is köszönhetően a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár tizenöt százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető velük a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest. A 2021 júliusa és szeptembere között forgalomba állított háromszázhatvanöt Credobus Econell és a most érkező ötvenöt Inovell típusú járművel együttesen évente akár 76 millió forint költségcsökkentés érhető el.

A folyamatosan emelkedő üzemanyagárak mellett ez kiemelkedő jelentőséggel bír, és a Volánbusz zöldítési törekvései, környezetvédelmi célkitűzései szempontjából is fontos:

a takarékos járművek szén-dioxid-kibocsátása éves szinten akár 600 tonnával alacsonyabb lehet hagyományos társaikénál.

A közbeszerzés második részének eredményeként az Omnibus Hungária Kft. a három darabos opciós mennyiséggel együtt harminckét darab távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, Mercedes-Benz Intouro M típusú járművel fiatalítja a Volánbusz flottáját.

Ez az autóbuszflotta – Magyarországon elsőként – a 2022. év elejétől érvényes Euro 6 E környezetvédelmi besorolású motorral készül, a járművek hetvenhárom utast szállíthatnak, rendelkeznek vírusellenes aktív szűrővel felszerelt légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal. Az autóbuszok a legfejlettebb vészfék-asszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel felszerelve kerülnek forgalomba, amely kategóriájában világelsőként a Mercedes-Benz Intouro típuscsaládban mutatkozik be. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel illetve akadályokkal történő ütközést. A járművek a szerződéskötést követő hat hónapban érkeznek meg a társasághoz.

Jász-Nagykun-Szolnok megyébe az idén szeptemberben beszerzett buszokból várhatóan egy darab Credobus Inovell 12-es, illetve két darab Mercedes-Benz Intouro M típusú busz kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában