KISÚJSZÁLLÁS

2021.09.19. 15:30

Értékes tudást kaptak portugál vendéglátóiktól a diákok

Portugália visszavárt, s mi visszamentünk, mondja Tóth László, a kisújszállási Nagykun Baptista Oktatási Központ Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézményének igazgatóhelyettese. A járványügyi helyzet most tette lehetővé, hogy egy kétéves nemzetközi pályázat részeként az iskola huszonöt diákja nyári szakmai gyakorlaton vegyen részt Braga és Guimaraes környékén.

Daróczi Erzsébet

Az óceán partjára is eljutottak a diákok

Forrás: Beküldött fotó

– Érthető izgalommal és várakozással készült mindenki az útra, hiszen eddig csak két diákunk ült repülőn. A vendéglátás-szervező tanulóink nyolc kisebb-nagyobb étteremben, cukrászdában teljesítették a gyakorlatot, a kereskedőink pedig két boltban. A kommunikáció nyelve elsősorban az angol volt, de a vendégszerető, készséges portugálok minden nehézségen átsegítették diákjainkat – mondja Tóth László.

A kisújiak a szabadnapokon busszal járták be a környék nevezetes, történelmi emlékekben gazdag városait (Portó, Braga, Ponte de Lima), ahol megnézték a fontosabb, történelmi és művészeti jelentőséggel bíró épületeket. Sétahajózáson is részt vettek a Douro folyón. A program nemzetköziségét erősítette, hogy lengyel diákok is ekkor voltak ott gyakorlaton.

– Ez a két hét maradandó élményt jelentett tanulóink számára. A program egyik legemlékezetesebb része az volt, amikor szörfleckét vettek, és szörfruhában lovagolták meg az Atlanti-óceán hullámait

– állítja Tóth László, akivel ebben egyetértenek diákjai is.

Ahogy többen fogalmaztak, a repülés élményével kezdődött minden, majd jött az óceán és a sok-sok új tapasztalat. A gyakorlati helyek között sok minden volt, a kisbolttól a nagy éttermen át a plázában lévő cukrászdáig.

Furcsa volt számukra, hogy Portugáliában egyáltalán nem úgy fűszereznek, mint nálunk, de az is, hogy már egy kisboltban is megtalálhatóak a tenger gyümölcsei, a kagyló, a hal, a polip, a garnélarák, míg nálunk ez csak a legnagyobb áruházakban.

Az óceán partjára is eljutottak a diákok
Fotó: Beküldött fotó

– Bár ezekből készült ételeket nem nagyon kóstoltuk meg az étteremben sem – vallják be a kisúji diákok, akik szerint a portugálok vendéglátós és bolti vásárlói szokásai hasonlóak a mieinkhez. A hatalmas csarnokban, több száz ember előtt átvett Europress-bizonyítvány is élményt jelentett a diákok számára. Megnéztek egy középiskolát is, ahol a termek, a gyakorlati műhelyek felszereltségükben az övékéhez hasonlóak voltak, csak ott szürkék a falak és nincs rajtuk dekoráció. S amikor vágytak már a jó fűszeres, hazai ízekre, tanárukkal a szálloda melletti parkban grillpartit tartottak.

S hogy milyen érzésekkel tértek haza? Ha lehetne, még egyszer visszamennénk – állítják egyhangúan a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában