2021.09.19. 15:30
Értékes tudást kaptak portugál vendéglátóiktól a diákok
Portugália visszavárt, s mi visszamentünk, mondja Tóth László, a kisújszállási Nagykun Baptista Oktatási Központ Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézményének igazgatóhelyettese. A járványügyi helyzet most tette lehetővé, hogy egy kétéves nemzetközi pályázat részeként az iskola huszonöt diákja nyári szakmai gyakorlaton vegyen részt Braga és Guimaraes környékén.
Az óceán partjára is eljutottak a diákok
Forrás: Beküldött fotó
– Érthető izgalommal és várakozással készült mindenki az útra, hiszen eddig csak két diákunk ült repülőn. A vendéglátás-szervező tanulóink nyolc kisebb-nagyobb étteremben, cukrászdában teljesítették a gyakorlatot, a kereskedőink pedig két boltban. A kommunikáció nyelve elsősorban az angol volt, de a vendégszerető, készséges portugálok minden nehézségen átsegítették diákjainkat – mondja Tóth László.
A kisújiak a szabadnapokon busszal járták be a környék nevezetes, történelmi emlékekben gazdag városait (Portó, Braga, Ponte de Lima), ahol megnézték a fontosabb, történelmi és művészeti jelentőséggel bíró épületeket. Sétahajózáson is részt vettek a Douro folyón. A program nemzetköziségét erősítette, hogy lengyel diákok is ekkor voltak ott gyakorlaton.
– Ez a két hét maradandó élményt jelentett tanulóink számára. A program egyik legemlékezetesebb része az volt, amikor szörfleckét vettek, és szörfruhában lovagolták meg az Atlanti-óceán hullámait
– állítja Tóth László, akivel ebben egyetértenek diákjai is.
Ahogy többen fogalmaztak, a repülés élményével kezdődött minden, majd jött az óceán és a sok-sok új tapasztalat. A gyakorlati helyek között sok minden volt, a kisbolttól a nagy éttermen át a plázában lévő cukrászdáig.
Furcsa volt számukra, hogy Portugáliában egyáltalán nem úgy fűszereznek, mint nálunk, de az is, hogy már egy kisboltban is megtalálhatóak a tenger gyümölcsei, a kagyló, a hal, a polip, a garnélarák, míg nálunk ez csak a legnagyobb áruházakban.
– Bár ezekből készült ételeket nem nagyon kóstoltuk meg az étteremben sem – vallják be a kisúji diákok, akik szerint a portugálok vendéglátós és bolti vásárlói szokásai hasonlóak a mieinkhez. A hatalmas csarnokban, több száz ember előtt átvett Europress-bizonyítvány is élményt jelentett a diákok számára. Megnéztek egy középiskolát is, ahol a termek, a gyakorlati műhelyek felszereltségükben az övékéhez hasonlóak voltak, csak ott szürkék a falak és nincs rajtuk dekoráció. S amikor vágytak már a jó fűszeres, hazai ízekre, tanárukkal a szálloda melletti parkban grillpartit tartottak.
S hogy milyen érzésekkel tértek haza? Ha lehetne, még egyszer visszamennénk – állítják egyhangúan a diákok.