Mozgalmas időszak

2021.09.08. 19:58

Harci bemutatókon is bizonyított a karcagi Pusztai Róka Lovascsapat

Eseménydúsan telik a karcagi Pusztai Róka Lovascsapat idei éve. Tavasszal részt vettek egy filmforgatáson, de lovasaikkal színházi előadáson, bemutatókon, versenyeken is szerepeltek a nyáron. Az őszt pedig hasonlóan mozgalmasra tervezik.

Daróczi Erzsébet

A Pusztai Róka Lovascsapat idén már számtalan programon részt vett, nemrég az ősök napján, a Kurultájon is bemutatkozott Bugacon

Forrás: Beküldött fotó

– Kicsit nehézkesen indult a tavaszi szezon a járványhelyzet miatt. Idén is elmaradt a Regnum Fest, de májusban ehhez kapcsolódóan filmforgatás zajlott a tanyánkon. A filmesek a fesztiválon részt vevő hagyományőrző közösségekről forgattak filmet, amit hamarosan bemutatnak – mondja Bene Sándor.

A lovascsapat vezetőjétől megtudtuk, hogy június végén Győrbe utazott a csapat tíz lóval, ahol részesei lehettek a Szent László hagyományőrző rendezvénynek.

A Pusztai Róka Lovascsapat idén már számtalan programon részt vett, nemrég az ősök napján, a Kurultájon is bemutatkozott Bugacon
Fotó: Beküldött fotó

– Ez nagyszabású program, több száz gyalogost és hatvan-hetven lovast felölelő nagyvárosi felvonulással kezdődik, utána pedig a Mosoni-Duna Aranyparton zajlik jurta- és középkori táborral, illetve lovasbemutatókkal és kézműves kirakodóvásárral. Mi a rendezvény keretein belül a Győri Lovas Színház által szervezett Szent László rockoperában lovasként közreműködtünk.

– Júliusban a Gömöri Hagyományőrző Napokon szerepeltünk Gyimolán. Itt találkoztunk a Karcagról elszármazott Thile Ádám bucavasgyúróval, aki az Árpád-kori vaskohászatot kutatja. Nagyon tetszett a közönségnek a lovas harci bemutatónk, ilyen jellegű programot még nem láttak arra. Imoláról a Cserehátba túráztunk mintegy százötven kilométert. Ez egyfajta kitartáspróba is volt a csapatnak, jó volt a természetben túrázni a lovakkal, közben megismerkedni a helyi szokásokkal, kultúrával.

Augusztusban felpörögtek az események a csapat számára, folytatja Bene Sándor.

– A legnagyobb rendezvényünk az Ősök napja, vagy ahogy többen ismerik, a Kurultáj volt Bugacon, kétszázötven lovassal és nagyon sok hagyományőrzővel. Csapatunk a versenyeken jól szerepelt, sok helyezést hoztunk el a lovasíjász és a lovas birkózóversenyről, de a Köböre bajnokságon, a lovas ügyességi versenyen is helytálltunk. A Kurultáj után tartottuk meg a Bene-tanyán a lovas-nomád életmód táborunkat, ahol az ősi, sztyeppei lovas-nomád kultúránkból kaptak ízelítőt a gyermekek. Később Tahitótfaluba utaztunk a Köböre és Etno Sport Magyar Bajnokságra, amit dr. Magyar Gábor és családja szervez. Szombaton pedig pomázi szárnycsapatuk vezetőjének az esküvőjére mennek a Pusztai Rókák nyolc lóval, onnan pedig a Lovas Színházba, ahol egy különleges produkcióban vesznek részt.

– Az előadás a ló szemszögéből vezeti végig a történelmet, ami nagyon érdekes lesz. Egy héttel később az Alföldi Állattenyésztési Napokon fogunk bemutatózni, majd Kassai Lajos lovasíjász világbajnokkal közösen Budapesten, a vadászati világkiállítás megnyitóján. Úgyhogy sűrű a programunk, októberre is vannak már terveink, melyeknek a megvalósítását reméljük, a járványügyi helyzet is megengedi – mondta Bene Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában