Haditorna-verseny

2021.09.30. 11:28

Honvédelmi feladatokban jeleskedhetnek az abonyi diákok

Javában készül az október hatodikai haditorna-versenyre a Kinizsi Pál Gimnázium diákcsapata. Felkészítő tanáraik egyike Szendrei-Juhász Ágnes intézményvezető-helyettes, az Országos Haditorna Verseny koordinátora, aki szerint fontos, hogy a fiatalok számára már korán vonzó legyen a katonaélet. Páros interjúnk másik beszélgetőtársa, Stummer-Mészáros Bernadett intézményvezető pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy leginkább a honvédelemmel kapcsolatos személyes élmények járulnak hozzá ahhoz, hogy a fiatalok átérezzék, van jövőjük a pályán.

Hartai Gergely

A lövészet szakkör is a diákok felkészülését segíti

Forrás: Kinizsi Pál Gimnázium

– Miről szól valójában a haditorna-verseny, és milyen felkészülést igényel a diákok részéről?

– Sz-J. Á.: Az országos megmérettetésen a honvédelmi alapismereteket tanuló diákok vehetnek részt. Október hatodikán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison fizikai és szellemi feladatokat egyaránt meg kell oldaniuk a versenyzőknek. A katonai testnevelés szakkörünkön az erőnlétre külön figyelmet fordítunk. A szellemi rész áll egy műveltségi totóból, katonai térképészetből és elsősegélynyújtásból. Ezeket tanulják a diákok a honvédelmi alapismeretek órán, választható tantárgyként. Tudni kell, hogy a verseny meglehetősen népszerű, nálunk például már túljelentkezés van rá.

A tréning során légpuskával gyakoroljuk a lövészetet, míg gumigránátok segítségével a gránátdobást.

– Természetesen, a honvédelmi alapismeretek óra nem jelenti azt, hogy aki ezen részt vesz, az mindenképp katona lesz. Előfordul, hogy valaki megtanulja az elsősegélynyújtást, és ezáltal hasznos ismeretekre tesz szert. S még ha nem is válik belőle katona, a tudását kamatoztathatja az hétköznapokban. Ha „csupán” alapvető egészségügyi ismereteket sajátít el a diák, fegyelmezettséget tanul és tisztelettudó lesz, akkor már elértünk valamit. A honvédelmis diákokkal egyébként – nyílt nap keretében – november 8-9 és 10-én katonai bemutatót tartunk a gimnáziumban.

Stummer-Mészáros Bernadett (balra) és Szendrei-Juhász Ágnes szerint a katonai pálya iránt érdeklődő fiataloknak sokat jelent azok véleménye és tanácsa, akiknek életét a honvédelem tölti ki
Fotó: Hartai Gergely

– Pedagógusként hogy látják, mi motiválja a fiatalokat, hogy a katonai pályára lépjenek?

– Sz-J. Á: Tapasztalataim szerint nagyon vonzó köreikben a honvédségi életforma. Ugyanakkor azzal is szembesülnek, hogy napjainkban kedvezőbb karrierlehetőségek rejlenek benne. Ösztönző erőként hat a szülői minta is, hiszen sokan általuk ismerik meg ezt az értékrendet. A mi munkánkat leginkább az segíti, amikor a katonák eljönnek hozzánk, és tanácsot adnak a fiataloknak, hogy a honvédségen belül logisztikai, repülésirányítói, műszaki, esetleg más irányba menjenek tovább. Jóval hitelesebb olyasvalaki véleménye és tanácsa, akinek életét a honvédelem tölti ki.

– S-M. B.: Egyetértek. Rendkívül fontos, hogy a fiatalok érezzék, van jövője ennek a pályának. Nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk nekik. Amivel eddig igazán lehengereltük őket, azok a honvédséghez kötődő események voltak. A koronavírus-járvány előtt részt vehettünk a szolnoki helikopterbázis állománygyűlésén. Az ott átélt fegyelmezettség különösen nagy hatással volt rájuk.

– A tanári munkában kihívás a katonaéletre nevelés?

– Sz-J. Á.: Természetes nehézség, hogy kevés az olyan fiatal, aki szellemi és fizikai fronton egyaránt kiemelkedő szinten tud teljesíteni. A haditorna-versenyre próbáljuk úgy összeválogatni a csapatot, hogy legyen olyan, aki az egészségügy területén emelkedik ki, aki a sportokban jó, valamint aki a katonai térképészetben jártas. A legfontosabb, hogy mindenkinél megtaláljuk az erősségeket.

A versenyeken elméleti feladatokat is meg kell oldaniuk a tanulóknak
Fotó: Kinizsi Pál Gimnázium

– A minap arra kapott lehetőséget az intézmény, hogy Csehország központi régiójának egyik középiskolájával vegye fel a kapcsolatot. Miről szól ez az együttműködés?

– S-M. B.: Szeptember 21-én a Pest megyében működő szakképzési centrumokat és tankerületi központokat hívták meg a cseh nagykövetségre. A Ceglédi Tankerületi Központ révén a gimnázium is képviseltette magát. Első lépésként az iskolának egy angol nyelvű bemutatkozó filmet kellett készítenie magáról. A cél az, hogy a Prágát övező közép-csehországi régióban egy értékrendben hozzánk illő intézménnyel kerüljünk kapcsolatba. Olyannal, ahol hasonló keretek között folyik a honvédelmi oktatás. Reméljük, hogy sikerül még az idén együttműködnünk egy ottani gimnáziummal. A külföldi kapcsolatépítésben gondolkodunk, és a kommunikáció nyelve az angol lesz. Intézményünkben eddig is az angol nyelv volt a magasabb óraszámban tanulható nyelv, és a következő tanévben angol nyelvi tagozatot indítunk. Ezzel együtt pedig testnevelés tagozat indítását is tervezzük.

A lövészet szakkör is a diákok felkészülését segíti
Fotó: Kinizsi Pál Gimnázium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában