Galériával és videóval

2021.09.08. 17:28

Közfoglalkoztatottak portékáival telt meg a szolnoki Hild tér

Vásári forgataggá alakult a szolnoki Hild tér szerdán. Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közfoglalkoztatottak kiállítását. A standokon a pirosló paradicsomok és egyéb zöldségek mellett kézműves termékek, kosarak, rongyszőnyegek is sorakoztak.

P. Pusztai Nóra

Szolnokon Közfoglalkoztatási Kiállítás nyílt a mai napon.

Fotó: Nagy Balazs

Huszonkét kiállító mutatkozott be idén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közfoglalkoztatási Kiállításán. Az önkormányzatok és szociális szövetkezetek kipakolták a megtermelt zöldségeiket, szebbnél szebb paradicsomok, paprikák sorakoztak a standoknál, néhány terméket meg is lehetett kóstolni.

A tiszaörsiek például kecske krémsajttal megbolondított helyben sütött pogácsával kínálták az érdeklődőket, de meg lehetett ízlelni a Máltai Szeretetszolgálat manufaktúrájában készült különleges kenyérre kenhető krémeket is. A kengyeliek kosarat fontak és rongyszőnyeget szőttek a Hild téren.

– Több színből próbálom összehozni ezt a konyhai, körülbelül 1,2 méteres szőnyeget – mutatta a Start programban négy éve résztvevő, kengyeli Körmendi Jánosné.

– A szélét nagyon nehéz megtartani, de a felvetés sem egyszerű, figyelni kell, hiszen, ha egy szálat elrontunk, vissza kell bontani – mondta. Mellette Kiss Jánosné éppen egy kenyeres kosarat font, folyamatosan nedvesen tartva a szálakat, hogy lehessen velük dolgozni.

A kiállítás lehetőséget biztosít, hogy a települések ötleteket gyűjtsenek új, máshol már jól működő programok adaptálásához.

A megnyitón Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára elmondta, a rendezvényen megtekinthetőek a tevékeny közösségek szorgalmas munkájának gyümölcsei, de megtapasztalhatjuk a hagyományok és a helyi értékek változatosságát is.

– Jubilál a közfoglalkoztatás, tíz éve működik a program, Jász-Nagykun-Szolnok megyére mindig is a sokszínűség volt jellemző – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: 2016-ban volt a legmagasabb a közfoglalkoztatottak létszáma, azóta az folyamatosan csökken, idén alig kétezer-hatszáz fő dolgozik ilyen formában. A Start programban kilenc járás ötvenegy települési önkormányzat vagy azok társulása vesz részt, a szervezett képzéseken több, mint hatezren végezték el.

– Javul tendencia, de van még feladatunk, közös a felelősség ebben – emelte ki.

Szalay Ferenc Szolnok polgármestere kiegészítette: a közel húszezer közfoglalkoztatottból napjainkra mindössze ötezer maradt. De szót ejtett a program alapvető céljairól is.

– A 2010-es év környékén a munkanélküliség megyei szinten hat-nyolc százalék volt. Mára, akinek szakmája van, megtalálja a helyét a munka világában, amivel megteremtheti saját családjának biztonságát. De természetesen gondolni kell azokra is, akik nem tudnak elhelyezkedni, nekik biztosít lehetőséget a közfoglalkoztatási program – fejtette ki a megyeszékhely polgármestere.

Hétről hétre a városban és megyeszerte megtermelt árukkal, termékekkel telik meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtti tér.

– A közfoglalkoztatás értékteremtő, nemcsak azért, mert értékes termékek kerülnek a piacra, hanem azért is, mert olyan munkaerőt adnak az elsődleges munkaerőpiacnak, akik megállják a helyüket ott – részletezte dr. Berkó Attila, kormánymegbízott. Kiemelte: megyénkben munkaerőhiány van, de mindig lesznek olyan élethelyzetek és időszakok, amikor szükség van átmeneti megoldásokra, ilyen például a közfoglalkoztatott viszony is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában