képviselő-testületi ülés

2021.09.16. 13:55

Közterület-felügyelői rendszert vezetnek be Jászárokszálláson

Ifjúsági tanács létrehozásáról, fiatalokat segítő támogatásokról és sok egyéb mellett a közterület-felügyelői rendszer bevezetéséről is döntött a képviselő-testület a minap Jászárokszálláson. Ezek mellett szó volt a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél kialakult áldatlan állapotokról, a gyűjtőedények áthelyezéséről is.

Illés Anita

Budapest, 20210326 A 9es buszon és a kőbányai végállomásán sok a hajléktalan és drogos Fotó: Dombóvári Tamás (DT) Bors képen: A Közterület Felügyelet munkatársai munka közben

Fotó: Illusztrációfotó / Dombóvári Tamás

A szeptemberi képviselő-testületi ülésen a napirendi pontok tárgyalása előtt dr. Olajos Gyula háziorvos díszpolgári kitüntetést vehetett át, mert a városi ünnepségen nem tudott részt venni. Az interpellációk, lakossági vélemények sorában többnyire a városüzemeltetéssel, forgalomirányítással kapcsolatos gondokat fogalmaztak meg a hozzászólók. A grémium ezúttal több, fiatalokat érintő intézkedésről döntött.

Egyhangúlag elfogadták az ifjúsági tanács létrehozásáról szóló előterjesztést.

A testületben helyi önkéntes fiatalok képviselik a város 12–30 év közti fiataljait, valamint segítik az önkormányzat munkáját.

Ugyancsak egyhangúlag megszavazták az óvodai csoportok és iskolai osztályok részére a tanulmányi kirándulás támogatását, melyre összesen közel 8,7 millió forintot biztosít az önkormányzat. Az óvoda gyermekenként hatezer, a Jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulónként nyolcezer, a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium pedig tanulónként tízezer forint támogatásban részesül. Határoztak arról is, hogy az önkormányzat csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázathoz.

A napirendi pontok sorában szó volt a szelektív hulladékgyűjtő szigetek létjogosultságának felülvizsgálatáról, áthelyezéséről, megszüntetéséről is. Gergely Zoltán polgármester ismertette, hogy korábban tizenhárom szelektív szigetet telepítettek a városban, de kettőt felszámoltak, ezért jelenleg tizenegy működik. Rámutatott, hogy nem a szigetekkel van gond, hanem a fegyelmezetlen lakosokkal, akik mindenféle szemetet a szigetek mellé helyeznek ki.

A városgondnokság munkatársai hetente legalább kétszer körbejárják a szigeteket, és begyűjtik a melléjük rakott hulladékot. Ez azonban jelentős költséget jelent a városnak. A polgármester szerint nincs itt az ideje a szigetek megszünte­tésének. Pető Judit képviselő szerint is fontos azok szerepe, fenntartásuk hosszú távon indokolt.

Véleménye szerint a környezettudatos életmód erősítése megoldást jelenthet, és javasolta tájékoztató táblák kihelyezését is.

Ha kell, később bővítik a létszámot

A több mint kétórás tanácskozáson téma volt a közterület-felügyelői rendszer bevezetése is.

Szerző Csaba alpolgármester felvetette, hogy nem célszerű egy fővel létrehozni a szervezetet, több alkalmazottra lenne szükség, ezért ne vezessék be mindenáron. Kaszab Zsolt képviselő szerint viszont egy fővel is minél korábban el kell indítani a szolgáltatást. Hozzátette, amennyiben nem tudja ellátni a feladatát, akkor még egy fővel lehetne bővíteni a rendszert.

Végül a testület úgy döntött, hogy egy fővel elindítják a szolgálatot, és amennyiben a jövőben szükséges, még vesznek fel közterület-felügyelőt.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában