nem szabtak ki bírságot

2021.09.16. 17:28

Negyvennyolc kondiparkot ellenőriztek a Jászkunságban

Megyénkben is egyre több településen találhatók kondiparkok, szabadtéri fitneszeszközök, ahol a lakosok kielégíthetik mozgásigényüket. Ezek használatát természetesen igen szigorú szabályok rögzítik. Ellenőrzésükre egy tavaly no­vemberben hatályba lépett jogszabály biztosított hatáskört a fogyasztóvédelem számára, a szakemberek pedig idén tavasszal szemlét is tartottak.

Czakó Nóra

A vizsgálatok során a kondiparkok, szabadtéri fitneszeszközök többségénél semmilyen kivetnivalót nem találtak a fogyasztóvédelmi szakemberek

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több mint félezer helyszínen jártak az ország minden részében a fogyasztóvédelmi szakemberek idén tavasszal. A Jászkunságban összesen negyvennyolc kondiparkot ellenőriztek, és ezek közül nyolc esetében, ötven eszközt érintően találtak hiányosságot a szakemberek.

Országosan az ellenőrzött ötezerből sajnos több mint 3200 kültéri sporteszköz nem felelt meg maradéktalanul az üzemeltetési előírásoknak – tudtuk meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztályától.

A kültéri sporteszközöknél elsősorban a megfelelőségi tanúsítvány meglétét, érvényességét ellenőrizték. Fokozott veszélyt jelenthet ugyanis, ha ezeknek az eszközöknek, pályáknak nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, stabilitása, illetve ha az üzemeltetésük vagy meghibásodás esetén a javításuk kívánnivalót hagy maga után.

A vizsgálatok során a kondiparkok, szabadtéri fitneszeszközök többségénél semmilyen kivetnivalót nem találtak a fogyasztóvédelmi szakemberek
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

A biztonságot érintő hiányosságok miatt közel ezer eszköz használatát ideiglenesen meg is tiltották. Ezek mintegy tizede a mulasztások pótlása után már újra üzemel. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében minden kondiparkban volt gond, Békés és Zala megyében viszont egyikben sem. A kormányhivatalok eddig összesen 2,7 millió forint bírságot szabtak ki, de számos eljárás még folyamatban van. Az évente ismétlődő ellenőrzések minden bizonnyal jogkövető magatartásra késztetik majd az üzemeltetőket. A fogyasztóvédelmi jelenlét várhatóan a problémás esetek számának csökkenéséhez vezet.

Ötven eszköznél találtak hiányosságot

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal április 1. és május 31. között hajtotta végre a szabadtéri kondiparkok üzemeltetési feltételeinek piacfelügyeleti ellenőrzését.

– Vizsgálatunkkal az előírt dokumentációk meglétét, azok tartalmi megfelelőségét, érvényességét, a berendezések kötelezően feltüntetendő jelöléseit ellenőriztük – olvasható a kormányhivatal lapunknak küldött válaszában.

– Megyénkben összesen negyvennyolc kondiparkot vettünk górcső alá, és ezek közül nyolc esetében, ötven eszközt érintően találtunk hiányosságot. Kifogás az eszközök érvényes megfelelőségi tanúsítványának hiánya miatt, vagy a tanúsítvány kiállításának hiányossága miatt, mint például a kiadás dátuma, lejárati ideje, merült fel. Fitneszeszköz használatának felfüggesztésére, valamint bírság kiszabására nem volt szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában