Jászkunság

2021.09.22. 06:55

Növeli a biztonságérzetet az iskolaőrök jelenléte

Egy éve már, hogy az iskolaőrök megyeszerte szolgálatba álltak. Feladataikat törvény szabályozza, elsődlegesen a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartása a cél.

P. Pusztai Nóra, Illés Anita

20200914 Sirok fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Tóth Csaba Gábor iskolarendőr a siroki Országh Kristóf Általános Iskolában.

Fotó: Huszár Márk, MW

A tapasztalatok szerint jelenlétükkel kapcsolatban pozitívak a visszajelzések. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a megyében immár összesen huszonegy intézményben működő program zökkenőmentes fenntartása érdekében huszonöt iskolaőr teljesített szolgálatot az előző tanévben. Szeptemberre ugyan öt intézmény kivált ebből a rendszerből, de helyükbe öt új lépett.

A Szolnoki Szakképzési Centrum három intézményében teljesít szolgálatot iskolaőr.

– A jelenlétük biztonságot jelent a szülők és diákok számára egyaránt, így már az elindulás óta támogatták a programot.

Az elmúlt tanévben előfordult olyan eset, amikor az iskolaőrnek intézkednie kellett, ám így külső beavatkozásra nem volt szükség – fejtette ki az első év tapasztalatait Pogány Attila, az SZSZC kommunikációs referense.

Javult a tanulói fegyelem, az iskolaőrök preventív tevékenységükkel, állandó jelenlétükkel segítik az oktatók munkáját. Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tanke­rületi Központ igazgatója is hasonló észrevételekről számolt be. A tankerülethez tartozó négy intézményben, a Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, a jászkiséri Csete Balázs Általános Iskolában, a jászladányi Móra Ferenc Általános Iskolában, valamint a jászberényi Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában látnak el szolgálatot az iskolaőrök.

– A megyei rendőr-főkapitányság alkalmazásában állnak. Az elmúlt egy év tapasztalata alapján teljes mértékben elégedettek vagyunk a tevékenységükkel.

Maximálisan segítik a pedagógusok munkáját, és fenntartják a rendet az iskolákban.

Pozitívumként értékeljük, hogy a szülők és a diákok is elfogadták jelenlétüket – tájékoztatott Zsemberi Zoltán tanke­rületi igazgató.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint a kezdeményezés tavaly szeptemberi bevezetését követően az iskolaőrök beilleszkedtek az intézményekbe, feladataikat hatékonyan és eredményesen látták el. Az oktatási intézmények, a tankerületi központok és a szakképzési centrumok vezetőivel a kapcsolattartást a rendszeresség, valamint a kölcsönös, egymás munkáját segítő hozzáállás jellemzi, az együttműködés zökkenőmentes.

– A 2020/2021-es tanévben az iskolák véleménye alapján a szolgálatot teljesítő iskolaőrökkel az intézmények elégedettek, jelenlétük nagyban segíti az iskolai rend fenntartását – közölték.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizenkilenc oktatási intézményben indult el a program, majd a második fázisban, 2021 februárjában további két intézmény csatlakozott. Az előző tanévben huszonöt iskolaőr teljesített szolgálatot.

– A 2021/2022-es tanév kezdetén öt intézmény kivált a rendszerből, de helyükbe öt új lépett. Jelenleg huszonkét iskolaőr dolgozik a megyében, az új kollégák toborzása folyamatos – fogalmaztak.

Mindig szakszerűen intézkedtek

Akadt néhány eset, amikor az iskolaőröknek tevékenyen fel kellett lépniük.

– Felszólították a helytelen magatartást tanúsító személyeket, ezzel akár egy súlyosabb jogsértést is megelőztek, megakadályoztak – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

– Néhány alkalommal elsősegélyben részesítettek – baleset, rosszullét és verekedés miatt – megsérült diákokat. Olyan jogellenes cselekmény viszont nem volt, melynek megszakításához az iskolaőröknek súlyosabb kényszerítő eszközt kellett volna használniuk. Intézkedéseiket jogszerűen, szakszerűen és arányosan hajtották végre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában