galériával és videóval

2021.09.30. 13:55

Szakmákkal ismerkedtek a diákok a szandaszőlősi iskolában

Pályaorientációs rendezvénynek adott otthont csütörtökön a Szandaszőlősi Általános Iskola. A Szolnoki Szakképzési Centrum Centrum Kavalkád elnevezésű programjának célja, hogy az általános iskolásokat közelebb hozza a szakmák világához. Az esemény sokaknak jelentett maradandó élményt, hiszen a diákok különféle eszközök és berendezések segítségével ismerhették meg az egyes szakmák érdekességeit. Sőt, különleges kísérletekben és munkadarabok elkészítésében is közreműködhettek.

Hartai Gergely

A Szolnoki Szakképzési Centrum pályaorientációs napot tartott a Szandaszőlősi Általános Iskolában.

Fotó: Nagy Balázs

– Köszönöm a Szolnoki Szakképzési Centrumnak, hogy lehetővé tette ezt az alkalmat és biztosította a szükséges feltételeket.

A Centrum Kavalkád ugyanis nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében

– kezdte megnyitóbeszédét a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője. Hegyiné Mladoniczki Éva hozzátette, reméli, hogy ezúttal is jól érzik majd magukat a diákok és megtalálják számításukat a szakmák érdekességeit bemutató rendezvényen.

– Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt év vírushelyzete után idén már személyes jelenléttel szervezhettük meg a programot – vette át a szót az iskola tornatermében Hicsó György. A Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja rámutatott: a centrum a járvány ellenére sem tétlenkedett az előző esztendőben. Létrehoztak ugyanis egy online felületet, a centrumkavalkad.hu oldalt, amely szintén a pályaválasztására fókuszál.

– Nagyjából négy éve született meg az ötlet, hogy a pályaorientációs napot az általános iskolákban, ilyen formában szervezzük meg. A visszajelzésekből azt látjuk, hogy a diákok mellett a tanárok, sőt, a tanulók szülei is kedvelik a programot.

Az első osztályosoktól a nyolcadikosokig mindenkinek tudunk élményt adni.

Meg kell jegyeznem, hogy körülbelül hatvan ember munkája látható ma itt, a berendezések, eszközök mind a szakképzési centrumból származnak – részletezte Hicsó György.

Az esemény jelentőségét méltatta beszédében Kalmár Andrea is. A Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályaválasztási napokról mindig örömmel térnek haza a nebulók. – A Centrum Kavalkád nem csupán a megyében, de az országban is különlegesnek számít. Ennek az a titka, hogy a centrumban bőven akadnak innovatív oktatók és diákok egyaránt – folyatta a főigazgató.

Miután arról számolt be, hogy manapság számos lehetőséget kínál a szakképzés, amely folyamatosan változik. A szolnoki centrumnak tizenegy iskolája van, ebből nyolc Szolnokon található.

A műszaki területtől kezdve a szolgáltatási területig rendkívül széles a választási lehetőség.

A program vendége volt dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is, aki személyes példáját osztotta meg ifjú hallgatóságával. – Annak idején ebben az iskolában választottam pályát, itt döntöttem el, hogy tanár leszek. Döntésemben meghatározó szerepet játszottak a tanáraim. Hiszem, hogy rendkívül sokat jelent a szakmaszeretet. Ha olyan szakmát végzünk, amit nagyon szeretünk, az hatással van az egész életünkre – emlékeztetett a képviselő.

A megnyitót követően a diákok betekinthettek a legkülönfélébb szakterületek rejtelmeibe.

A Szolnoki SzC Jendrassik György Gépipari Technikuma például 3D nyomtató működését prezentálta az érdeklődőknek, de más berendezések is helyet kaptak a standokon.

– Az esztergálást mutatom be a hozzám érkezőknek, hogy kedvet kapjanak a diákok ehhez a munkához, és később a mi iskolánkat válasszák – kérdeztük „munka közben” az intézmény 11. osztályos tanulóját. Micskó Milán elmondta, az általa bemutatott kis méretű esztergagépen apróbb munkadarabok legyártását szemlélteti.

Cseh Dániel Attila a Szolnoki SzC Pálfy-Vízügyi Technikumát képviselte a szandaszőlősi eseményen. Megtudtuk tőle, hogy a gyáriparban használatos programozható logikai vezérlő működését tárja az iskolások elé. Illetve, hogy a rendezvényre a szerkezet egyszerűsített változatát hozták el. – Azért ezzel az eszközzel érkeztünk, mert látványos, és biztos vagyok benne, hogy meghozza a diákok kedvét arra, hogy a programozással foglalkozzanak a jövőben – zárta szavait a diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában