galériával és videóval

2021.09.20. 17:28

Ütős baleset-szimuláció szegezte az iskola elé a diákokat Tiszaföldváron

Baleseti helyszín, roncs autók okoztak döbbenetet hétfőn Tiszaföldváron. A helyi Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium tanulói nem mindennapi prevenciós délelőttön vehettek részt.

P. Pusztai Nóra

210920_Baleset_szimuláció_Tiszaföldvár_TK

Fotó: Tömösközi Károly

Filmvetítéssel indult a nap hétfőn a Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégiumban.

A tanulók előtt az alkohol és drog befolyása alatt álló sofőr okozta baleset következményeit bemutató sokkoló képkockák peregtek.

A vetítés végeztével a tantermekben mély csend ült. A látottak megemésztésére viszont nem volt túl sok idő, hiszen megszólalt a tűzjelző, a gyermekeket a gimnázium előtti térre terelték ki, ahová a baleset helyszínét be is rendezték. A színészek és a hatóságok emberei újra játszották a korábban felvett jeleneteket. A diákok tömött sorokban feszülten figyelték a történteket.

– A cél biztosan a figyelemfelhívás, hogy senki ne vezessen ittasan. Biztos vannak, akik azt gondolják, hogy ez velük nem fordulhat elő, pedig igazából bárkivel megtörténhet – válaszolta kérdésünkre a tizedikes Papp Melinda. A tanuló kifejtette, szerinte jól mutatták be, hogy milyen komoly tud lenni egy baleset.

– A helyszínt testközelből látni és az egész folyamatot végignézni igen megdöbbentő

– mondta a fiatal lány.

A kilencedik évfolyamos Balázs Blanka Viktória is inkább a hátsó sorokat választotta, onnan figyelte az eseményeket.

– Megrendítő volt már maga a film is, élőben végignézni még inkább. Szerintem jó, hogy ilyen módját választották a felvilágosításnak, így talán még inkább eléri a célját – fogalmazott Blanka.

A film és az egész projekt megálmodói Kissné Kocsis Anita és Récsányi Anna iskolavédőnők voltak. Az ötlet két évvel ezelőtt merült fel, a költségeket a Helyi Akció Csoport pályázati forrásából fedezték, a filmkockákat nyáron rögzítették.

– Szerettünk volna Tiszaföldváron valamit, ami ütős és hatásos. Még 2019-ben kezdtük a tervezést, a film rendezésére Molnár László színművészt kértük fel. Az elmúlt időszakban rengeteg megbeszélés, ötletelés, telefon váltotta egymást, hogy összeálljon a délelőtt – fejtette ki Kissné Kocsis Anita.

A mai világban a drog, az alkohol, az ittas vezetés, de még a felelőtlen döntés is nagyon aktuális témaként kering a középiskolás korosztály körében.

– A fiatalokban nincs kialakulva a veszélyérzet, vakmerően mennek bele veszélyes helyzetekbe. A legtöbbjük azt gondolja, hogy ilyen eset velük úgysem történhet meg. Mégis fontos, hogy lássák, a rosszul meghozott döntésnek konkrétan mi a következménye – tette hozzá Récsányi Anna.

– Figyeltük az arcokat, úgy véljük, hogy akik közelről láthatták ezt az egész folyamatot, ők még inkább komolyan vették az üzenetünket – emelték ki.

Vass Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, napközben még sokáig téma volt az élmény, a diákok egymás között, de a pedagógusokkal is megbeszélték a történteket.

A fiatalok kezében a döntés

A tiszaföldvári Hajnóczy József gimnázium előtti eseményen a helyi tűzoltók és polgárőrök mellett a mentőszolgálat és a rendőrség munkatársai is részt vettek.

– Huszonöt éve vagyok rendőr, láttam már sok mindent, de a ma reggeli bemutató után még mindig nyom a mellkason – fogalmazott Kovács Ágnes rendőr őrnagy, balesetvédelmi kiemelt főelőadő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánkban a legtöbben a közutakon veszítik életüket, naponta halnak meg vétlenek és okozók egyaránt.

– A döntés a ti kezetekben van – nézett körbe a diákokon. – Szinte már felnőttek vagytok, döntsetek helyesen és érjetek haza mindig épségben! – tanácsolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában