galériával

2021.09.19. 19:58

Abádszalók díszpolgára lett Györfi Sándor

Minden évben szeptemberben kerül sor a Város Napjára a Tisza-tó parti kisvárosban. Míg korábban a két településrész, Tiszaabád és Tiszaszalók egyesülését jelképező, úgynevezett csipesz emlékműnél ünnepeltek, tavaly óta már új helyszínen gyűlnek össze az abádszalókiak.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Egy évvel ezelőtt állítottak emlékművet az egykori Abádi-révnek, mely a középkor óta az egyik legfontosabb és legforgalmasabb tiszai átkelőhely volt. Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, jászkun főkapitány alkotása az Abádi Benedek Művelődési Ház előtt került elhelyezésre tavaly októberben, azóta itt tartják a városnapi ünnepséget is.

– Abádszalók a Tisza-tó szíve – fogalmazta meg ünnepi köszöntőjében F. Kovács Sándor. – A város méltán lehet büszke az elmúlt évtizedekre, Abádszalók városi rangra lépése óta nagyot fordult a világ, jelentős fejlődést produkált a település, olyat, amelyet számos település megirigyelhet – méltatta Abádszalók elmúlt éveit az országgyűlési képviselő.

Hagyomány, hogy egy névvel ellátott téglával köszöntik a város tizennyolc éveseit, az ezekből emelt kis építmény azt jelképezi, hogy a fiatalok egy-egy téglát alkotnak a város életében, fejlődésében, történetében. A szeptember 18-i ünnepségen adták át a város elismerő díjait is. Idén Györfi Sándor kapta az Abádszalók Város Díszpolgára címet, míg Pataki Zsoltné Bordás Judit könyvtárvezető vehette át az Abádi Benedek emlékplakettet a huszonöt éves kimagasló kulturális munkája elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában