ingyenes zenetanulás

2021.10.20. 19:58

A húrok közé csaphatnak a nagykörűi fiatalok

Gitárzenétől, dobpergéstől, hegedűszótól lesz „hangos” Nagykörű az elkövetkező időszakban. Egy pályázatnak köszönhetően hangszereket vásárolt a település, melyek segítségével ingyenes zenetanulást biztosítanak a vállalkozó kedvű fiataloknak.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Beküldött fotó

Voltak, akik a gitárokat nézegették, mások inkább a dobfelszerelést szerették volna kipróbálni azon a minapi rendezvényen, mellyel hivatalosan is elkezdődött a zeneoktatási program Nagykörűben.

Többek között a dobolást is ki lehet próbálni
Fotó: Beküldött fotó

A település önkormányzata sikerrel pályázott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiírására, ami olyan intézeteknek, intézményeknek és civil szervezeteknek szólt, melyek a zene szeretetén keresztül igyekeznek hasznos elfoglaltságot biztosítani a helyben élő fiataloknak. A Tisza-parti településen immár lehetőség lesz minderre.

Nagykörűben nagyon sok művészettel foglalkozó lakos van, az iskola is alapfokú művészeti, zenei intézményként működik, így azt hiszem mindenki szívéhez közel áll ez a világ. Szeretnénk ezeket az értékeket tovább növelni, ezért adtuk be ezt a pályázatot, melyet nagy örömünkre sikerrel bíráltak el – mondta el a nyitórendezvényen Túri Tibor. A település polgármestere kiemelte, hogy valóban nagyon örömteli ez a lehetőség számukra, hiszen

a zene azon túl, hogy tudást ad, általa élményekhez juthat az is, aki műveli, az is aki hallgatja, s mindezen túl közösségeket is kovácsolhat.

– És nem utolsó sorban ez egy hasznos és jótékony szenvedély. Mert tulajdonképpen ez a projekt célja – folytatta a gondolatsort Hatala József. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, hogy a pályázat arra irányult, hogy a fiataloknak olyan programokat biztosítsanak, mellyel hasznosan tölthetik el a szabadidejüket.

– Olyan eszközöket kell a gyerekek, fiatalok kezébe adnunk, melyekkel pozitív dolgokat tehetnek. Az energiájukat így nem az elkallódás, ne adj’ isten, a bűnözés irányában hasznosítják.

Azt gondolom, hogy a hangszerek, a zenetanulás erre kiváló lehetőség. Aki zenét tanul, odafigyel a másikra, megtanul koncentrálni, ráadásul a zene olyan hatással van az agyára, aminek köszönhetően akár a tanulmányi eredménye is javulhat. Csak nyerhet vele minden fiatal – hangsúlyozta a program fontosságát és előnyeit Hatala József.

Így érzik a fiatalok is. Már a megnyitón nagy volt az érdeklődés, örömmel nézegették, vették kézbe a hangszereket.

– Kis korom óta nagyon szeretek énekelni, zenélni is nagyon szeretnék. Leginkább a dobolás érdekel, remélem, most megtanulhatom az alapokat – mondta Marsi Máté. Vele együtt még sokan próbálgatták a hangszereket, a lelkesedés tehát adott, kezdődhet a zenetanulás Nagykörűben.

A hangszeroktatás számokban

A mintegy ötmillió forintos pályázati forrás a hangszerek beszerzését tette lehetővé, valamint ebből finanszírozza majd az önkormányzat az oktatók egy éves bérét.

– A hangszerek megvásárlására egymillió hatszázhatvannégyezer forintot fordítottunk. Ebből két basszusgitárt, nyolc elektromos szóló gitárt, négy akusztikus gitárt, egy elektromos- és egy klasszikus dobfelszerelés, valamint egy hegedűt szereztünk be. Emellett négy hangosítóberendezés, székek, állványok, kottatartók, húrok, kábelek vásárlás fért a keretbe. A program során két oktató tartja majd a zeneórákat – számolt be a részletekről Túri Tibor, Nagykörű polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában