Szolnok

2021.10.14. 18:15

A roma nemzetiség megismerése az élőítéletek csökkenéséhez vezethet

Tájékoztató fórumot tartottak csütörtökön a megyeháza dísztermében. A szűkebb hazánkban működő roma civil és egyházi szervezetek, valamint nemzetiségi önkormányzatok pályázati lehetőségeiről beszélt Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. A Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója elmondta azt is, hogy a következő évre a kijelölt négy alprogramra hatszázhúszmillió forint keretösszeget állapítottak meg, a pályázatokat október 28-ig lehet benyújtani.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

Közvetlenül is információhoz juthattak a megyében működő roma civil és egyházi szervezetek, valamint nemzetiségi önkormányzatok képviselői a Roma Nemzetiségi Támogatások részleteiről. A megyeháza dísztermében tartott tájékoztató fórum megnyitóján Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke kiemelte, szűkebb hazánk elkötelezett a felzárkóztatásban.

Küldetésünk, hogy a roma fiatalok minél hamarabb jussanak szakmához, amivel biztosíthatják családjaik megélhetését.

– Az elmúlt években zajló esélyteremtési programsorozat során járási szinten vizsgáltuk az elérhető szolgáltatásokat, feltártuk a hátrányos helyzetű csoportok problémáit. Az elkészült esélyteremtési paktum a jó gyakorlatok összegyűjtésével megyei szintű megoldásokat ajánl. A dokumentum egyfajta sorvezetés a felzárkóztatási program szélesebb körű megismertetésére – foglalta össze.

A fórumon elhangzott: a pályázatok sikerességének kulcsa, hogy a szakpolitikai szándék és a civil szervezetek elképzelései összhangban legyenek. Olyan felhívásokat tegyenek közzé, melyekre valóban szükség van.

– Az elmúlt évben Jász-Nagykun-Szolnok megyéből negyvenöt pályázat érkezett, közülük huszonkettő nyert el támogatást. Ismerve az adottságokat, illetve, hogy a megyeszékhely élen jár a nemzetiségi ügyek kezelésében, a vártnál alacsonyabb ez a szám. A cél, hogy ez megtöbbszöröződjön – fejtette ki Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója részletezte: 2022-ben hatszázhúszmillió forintot biztosítanak a négy alprogramra.

– Nagyrészt a kulturális eseményekre és táboroztatásra pályáztak az előző évben, melyek során a nemzetiség értékeit emelték ki. Ezek megismertetésével az előítéletek és általánosítások is csökkenhetnek. Fontos, hogy megmutassuk mivel rendelkezünk, az értékeink a felszínre kerüljenek, ez hozzájárul az együttműködő társadalom kialakulásához – vázolta.

Beszélt arról is, hogy a civil szervezetek mindennapjait nehezítő körülmények javítására irányul az egyik alprojekt. Ezen formában a források harminc százaléka eszközökre is fordítható.

– A telekommunikációs hálózat biztosítása, így az internet vagy a telefon mellett, sok esetben a számítástechnikai feltételek sem adottak, ezt hivatott fedezni a pályázat – taglalta.

Fotó: Kiss János

Szó esett a pedagógus továbbképzésről, és annak támogatásáról is.

Sztojka Attila a településen belüli összefogásra buzdította jelenlevőket, szerinte ugyanis a helyi szintű partnerség széleskörű végrehajtást eredményez. A roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos a délutáni órákban az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ kamaratermében az ösztöndíj lehetőségekről, valamint a roma szakkollégiumok működéséről tájékoztatta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában