számvetés

2021.10.04. 19:58

Jubileumot ünnepelt a magyar-francia baráti egyesület Szolnokon

A francia nyelv népszerűsítése a diákok körében, a francia kultúra megismerése és megismertetése a legfontosabb feladata a Jászkun-Picard Magyar–Francia Baráti Egyesületnek. A baráti körként alakult szervezet három évtizede dolgozik ezeken, visszatekintve az eseményekre, elmondhatják, sikeresen. A napokban jó hangulatú számvetéssel ünnepelték a jubileumot.

Rimóczi Ágnes

Jó hangulatú számvetéssel ünnepelték a jubileumot

Forrás: Beküldött fotó

– 1989-ben megyénk franciaországi bemutatkozása után jött létre a Jászkun-Picard francia-magyar baráti kör, mely 1991-től már egyesületként folytatta tevékenységét.

A francia nyelv és kultúra megismertetésén túl mindig fontosnak tartottuk és ma is annak tartjuk Magyarország, szűkebb régiónk Jász-Nagykun-Szolnok megye történelmi, kulturális és turisztikai értékeinek bemutatását

– foglalta össze röviden tevékenységüket Bali István. – A három évtizedről egyébként színes fotókkal illusztrált kiadványt is készítettünk – tette hozzá az egyesület alapító elnöke.

A programok, események sora bizonyítja, bizony tartalmas volt ez a harminc esztendő. Minden év tavaszán megrendezték a „Frankofon ünnepet”, melynek célja, hogy a frankofónia márciusi nemzetközi ünnepéhez kapcsolódóan népszerűsítsék a francia nyelvet és a francia nyelvű közösségek kultúráját.

A Francia Intézet támogatásával francia szépkiejtési versenyt is rendeztek, melyre a megye több településéről érkeztek diákok. A hagyományteremtő rendezvény célja szintén a nyelv népszerűsítése, megkedveltetése volt. Francia partner egyesületükkel valósították meg azt a kiállítást Szolnokon, melyen franciák által készített fotók mutatták be országukat, „cserébe” a magyarok Dél-Franciaország három városában megrendezett kiállításon mutathatták be fotóikat. Több alkalommal rendeztek „Verne fantáziavilága” címmel irodalmi vetélkedőt, legutóbb Verne Gyula halálának 115. évfordulója alkalmából a megye általános iskola 6-7 osztályos tanulóinak.

– Mindezek az együttműködés jó példái is voltak, valamint alkalmat teremtettek egymás kultúrájának megismerésére.

Működésünk óta mindig szorgalmaztuk és szorgalmazzuk az iskolai, egyesületi cserekapcsolatok kialakítását is

– emelte ki Bali István, aki számára különleges volt a minapi ünnepség, hiszen egy másik, általa alapított szervezet is jubileumot ünnepelt.

– Szintén három évtizedes lett az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász-Nagykun Szolnok Megyei Egyesülete. 1989-ben Jászkiséren a falusi fiatalok fórumán vetődött fel az a gondolat, hogy kellene egy olyan megyei egyesület, amely a vidéken élők, a mezőgazdaságban dolgozó fiatalok érdekeit képviseli, támogatja képzésüket, esélyeiket. Egyesületünk 1990-ben alakult meg, s munkánk során szerzett tapasztalataink meggyőztek és motiváltak bennünket, arra hogy szükség van olyan programokra, melyek segítenek összehozni a partnereket annak érdekében, hogy új és használható gyakorlatok, jó ötletek kerüljenek megvalósításra a vidék újraélesztése, igazi értékére emelése érdekében. Tevékenységünk a nemzetközi kapcsolatainkra, a civil szervezetekkel kialakított együttműködéseinkre irányul – részletezte Bali István.

Jó hangulatú számvetéssel ünnepelték a jubileumot
Fotó: Beküldött fotó

A közös jubileumot fotókiállítással, prezentációkkal, francia sanzonokkal, tortával és finomságokkal, valamint természetesen az elmúlt évek eseményeinek felidézésével tették emlékezetessé az ünneplők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában