Váltás

2021.10.21. 11:28

Megújult épületben lelt új otthonra a jászberényi szakszolgálat

Hosszú idő után új helyre költözött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézménye. A megnövekedett feladatellátás miatt a régi, balesetveszélyessé vált épület már nem felelt meg a működési feltételeknek. A pedagógiai szakszolgálat az önkormányzat Faiskola utca 3. szám alatti épületében folytatja tovább a szakmai munkát, ahol korszerűen felújított egyéni fejlesztő- és vizsgálóhelyiségeket, mozgásfejlesztő szobát alakítottak ki.

Illés Anita

Ottjártunkkor Bartusné Major Ágnes tagintézmény-igazgató a fejlesztőjátékokat rendezgette az egyik véget ért foglalkozás után

Fotó: Pesti József

Barátságos környezet és tágas, modern eszközökkel felszerelt fejlesztőszobák fogadják a klienseket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézményében. Szeptembertől új helyen, a Faiskola utcában zajlik a szakmai munka. A költözés okairól, a szakszolgálat igen sokrétű és összetett feladatairól Bartusné Major Ágnes tagintézmény-igazgató beszélt hírportálunknak.

Ottjártunkkor Bartusné Major Ágnes tagintézmény-igazgató a fejlesztőjátékokat rendezgette az egyik véget ért foglalkozás után
Fotó: Pesti József

– Szakszolgálatunk jogelődje, a jászberényi nevelési tanácsadó 1986-ban alakult. Majd később, a jogszabályi változásokat követően, a megyében önállóan működő nevelési tanácsadók, pedagógiai szakszolgálatok és szakértői bizottságok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálatban egyesültek. Intézményünk huszonhat évig a Nagytemplom utcában található régi épületben működött, ami azonban a megnövekedett feladatok miatt már nem felelt meg a feltételeknek. A szolgáltatás ugyanis korai fejlesztéssel és gondozással bővült, melynek ellátására nem volt alkalmas a vizes, dohos épület. Ráadásul az emeletre felvezető lépcső is balesetveszélyes volt. Tehát nagyon időszerűvé vált, hogy új helyet találjunk – részletezte a tagintézmény-igazgató.

Az épület felújítására sokat kellett volna költeni, ezért elindult a keresés.

Hosszú idő után végül idén az önkormányzat tulajdonában lévő Faiskola utca 3. szám alatti megüresedett létesítményre esett a választás, ami megfelelt a feladatellátáshoz szükséges feltételeknek.

– Ezt a Szolnoki Tanke­rületi Központ saját költségén felújította. Ennek keretében burkolatfelújítást, tisztasági festést végeztek, fejlesztő- és vizsgálószobákat, valamint mozgásfejlesztő termet alakítottak ki kis váróval. A felújítás és a költözés egyaránt zökkenőmentesen zajlott, így szeptembertől már az új helyen kezdtünk el dolgozni – magyarázta Bartusné Major Ágnes.

Megtudtuk: a szakszolgálat a Jászberényi járás kilenc településén biztosítja szolgáltatásait. Feladatköréhez tartozik a korai fejlesztés és gondozás, a szakértői bizottsági tevékenység, a nevelési tanácsadás, a logopédiai ellátás, a gyógytestnevelés, a kiemelten tehetséges gyermekek gondozása. Ezenkívül szerveznek műhelyfoglalkozásokat pedagógusoknak, szülőknek, valamint a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete keretében nyílt foglalkozásokat tartanak.

Na de milyen problémákkal keresik fel leggyakrabban a szakszolgálatot? – kérdeztük a szakembertől.

– Rengeteg pszichés eset van. Az oktatási intézmények általában az utolsó pillanatban küldik el hozzánk a problémás tanulókat, amikor már olyan magatartási nehézséggel küzdenek, amiken az iskola nem tud segíteni. Ilyenkor hosszadalmasabb a terápiás folyamat. Rendkívül fontos, hogy ez a szülők, gyermekek és a pedagógusok részéről is együttműködést kíván.

Egyre több kamasz fordul hozzánk szorongással és étkezési zavarral.

– Egyre több második osztályos tanulót küldenek a szakszolgálathoz tanulási problémával. Ők mondhatni a „Covid-áldozat” gyerekek, akiknél azt tapasztaljuk, hogy a karantén, az online oktatás idején nem tudtak megerősödni az olvasás, írás, számolási készségeik – osztotta meg tapasztalatait a tagintézmény vezetője.

Változott a logopédia megítélése

Bartusné Major Ágnes elmondta: legtöbben a logopédiai ellátást veszik igénybe.

– A közvélekedésben korábban elterjedt, hogy az jár logopédushoz, aki pösze. Mára némiképp változott a szemlélet, mert nem csak a pöszeség tartozik szigorúan a logopédia körébe. Az új szűrőeljárásnak köszönhetően a nyelvi rendszer kiépülésében, valamint az olvasás és íráskészültség terén jelentkező elmaradásokat egyaránt fel tudjuk térképezni. A kollégák olyan terápiát is alkalmaznak, ami segít az olvasási és írászavarok kialakulásának megelőzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában