Galériával

2021.10.17. 11:28

Az elmúlt évet összegezték a Kunszövetség tagjai Karcagon

A szervezetek a koronavírus helyzet miatt a tavalyi évben kevesebb rendezvényt tudott szervezni.

Daróczi Erzsébet

A karcagi Lovagi udvarban tartotta éves közgyűlését a Kunszövetség szombaton. A megjelent tagokat, meghívott vendégeket, a kis- és nagykun kapitányokat, a nagykun települések polgármestereit, a Somogyi Kunok Egyesületének, a Karcagi Talpas Íjász Egyesület és a kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat tagjait F. Kovács Sándor elnök köszöntötte, majd a napirendek előtt a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek az elmúlt időszakban elhunyt tagtársaikra: Cs. Kovács Károlyra (Karcag), Oláh Lajosra (Kunhegyes), Ozsváth Sándorra (Túrkeve) és dr. Vécsey Eszterre (Budapest).

Az elnök ezt követően ismertette a szervezet tavalyi évben végzett munkáját,

melyet nagy mértékben korlátozott a koronavírus, így kevesebb programot tudtak a tagok által képviselt hagyományőrző szervezetek megvalósítani.

Januárban a Kazah Köztársaság új magyarországi nagykövetével, Abdrasov Zhanibekkel találkozhattak Karcagon, koszorúztak március 15-én, és május 6-án a redemptiós megemlékezéseken, Karcagon Kováts Mihály huszárezredesre is emlékeztek.

Az Édes hazánk, arany szabadságunk című, a Jászkun önmegváltás 275. évfordulója alkalmából a Kis- és Nagykunság településein, valamint a szórvány kun településeken élő középiskolás diákok számára pályázatot hirdettek, melynek eredményhirdetése Karcagon volt. Az első díjat Szendrei Nóra, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanulója kapta.

Jeles tudósainkról Györffy István néprajztudósról és Németh Gyula turkológusról is megemlékeztek.

– Az idei év rendezvényeit is jelentősen befolyásolta a COVID-19-es vírus, így minimálisra csökkentek a rendezvények – sorolta az elnök, de a jeles történelmi napokon szintén koszorúztak a Kunszövetség kis- és nagykunsági tagjai és több hagyományőrző rendezvényen védnökséget is vállaltak.

Mint elhangzott, Horváth György emeritus nagykunkapitány emléke előtt tisztelegve emlékérmet alapítanak, melyet Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász, jászkun főkapitány készít el. Az elismerést évente egy alkalommal, lovas versenyeken kiemelkedő eredményt elért személy részére ítélnek majd oda.

Az elnökség a Szakmai Tanácsadó Testület által javasolt és kidolgozott pályázati felhívást is közzéteszi majd a Kis- és Nagykunság településein élő diákok számára, a kunok történelmével kapcsolatos témákban.

Barna Gábor kunszentmártoni tag az általa írt, s a Kunszövetség által is támogatott könyvekről szól, illetve arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy megalakult a Kötöny vezér Egyesület, akiknek a tervezett programjait ismertette. Dr. Pintér Zoltán Árpád karcagi egyesületi tag az általa közelmúltban írt Fabriczy Kováts Mihály huszárezredesről írt könyvéről beszélt a jelenlévőknek.

A Kunszövetség elnöksége 2020-ban hagyományőrző tevékenysége elismeréséül, a fiatalon elhunyt alapító tagjuk emlékére Sudár István-emlékdíjat – Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász alkotását –, Hunyiné dr. Domokos Emőke kunszentmiklósi íjász részére adományozta. A történelmi íjász sportág négyszeres világbajnoka és kétszeres Európa bajnoka a Nyílegyenes Íjász Klub tagjaként sokat tesz az ősi fegyver népszerűsítéséért, a történelmi értékek, valamint a hagyományok őrzéséért. A díjazott az elismerést később veszi át.

Az elnökség megköszönte Kovács István karcagi családi gazdálkodó és felesége, valamint Pengő Ferenc, a Kun-Média Kft. tulajdonosa támogatását, melyet a szervezetnek nyújtottak. A jelenlévők elfogadták a Kunszövetség tavalyi működéséről szóló beszámolót és az idei pénzügyi tervet is, amelyet Kun Csaba FB-elnök ismertetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában