Ellenanyagteszttel segíti a dolgozókat az újszászi önkormányzat

A tesztet vénásan vett vérből végzik, és mindkét fajta antitestet kimutatja.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Mivel a koronavírus-járvány ismét a tetőfokára hágott és Újszászt sem kímélte, a város úgy határozott, hogy az összes önkormányzati intézményben dolgozó számára kedvezményesen biztosít egy-egy ellenanyagtesztet.

Dobozi Róbert polgármestertől megtudtuk, hogy ez jelenleg tizenötezer forintba kerül, de ebből csak háromezret kell kifizetniük a dolgozóknak. Már több mint százan jelezték, hogy szeretnének élni a lehetőséggel, így ez az önkormányzatnak mintegy másfél millió forintjába kerül majd. A tesztet vénásan vett vérből végzik, és mindkét fajta antitestet kimutatja.

– Nem tettem kötelezővé az oltást a város intézményeiben, helyette inkább szeretném elérni azt, hogy minél többen oltassák be magukat, akár első, akár harmadik körösen – mondta Dobozi Róbert.

– Ha valaki átesett a betegségen, azt a teszt kimutatja, illetve azt is, hogy mennyi antitest van a szervezetében, de az oltás utáni ellenanyag szintet is méri. Így segít dönteni abban, hogy szükséges-e már a harmadik vakcina felvétele, illetve ha az a pár ember, aki még nincs beoltva, látja a leletet, talán megérti, miért fontos a vakcina felvétele. Vagyis információval segítjük a döntés meghozatalát, és azt, hogy elérjük a teljes átoltottságot – fűzte hozzá a polgármester.

A teszteket jövő hét szerdán és csütörtökön végzik majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában