Galériával

2021.11.17. 14:39

Felállították Szolnok karácsonyfáját

A szép formájú, tizenhét méter körüli lucfenyőt a Szandaszőlősön élő Nagy Sándorné ajánlotta fel a városnak.

Kovács Berta

Kivágták és a Kossuth térre szállították Szolnok idei karácsonyfáját.

Fotó: Nagy Balazs

Áll már Szolnok karácsonyfája a Kossuth téren. Szerdán vágták ki és szállították át majd állították fel a téren. A szép formájú, tizenhét méter körüli lucfenyőt a Szandaszőlősön élő Nagy Sándorné ajánlotta fel a városnak, noha nem szívesen vált meg udvara ékességétől.

– Az egyre erősödő viharok megijesztettek, mert nagyon belengett ez a hatalmas fa, innen jött az ötlet, hogy felajánlom karácsonyfának – beszélt indítékairól az adományozó hölgy.

– Az az igazság, hogy nem is a legjobb helyen állt, a gyökerei már nyomták fel a kerítést, a járdát. Még 1986-ban ültettük, amikor ide költöztünk. Jászkisérről hoztuk az akkor még alig fél méteres fenyőt. Azóta nagyon megnőtt, és gyönyörű lett.

Elmondhatatlanul rossz érzés megválni tőle, nagyon sokáig dilemmáztam is, megviselt, mire meghoztam ezt a döntést, hiszen nagyon hozzánk nőtt, családtagnak számított ez a fa.

– Amikor még kicsi volt és felértük, karácsonyfának mi is feldíszítettük. Egyedül az vigasztal, hogy méltó helyre kerül, mindennap meg is fogjuk nézni.

A Szolnoki Sportcentrum a felelőse a Kossuth téri fenyőfa kiválasztásának, beszállításának, díszítésének. Gyurcsó Józsefné műszaki igazgatóhelyettestől megtudtuk, ez évben a lakosság részéről 30-35 fő ajánlotta fel fenyőfáját városi karácsonyfának.

– A fák megtekintése egytől egyig megtörtént, sajnos idén gyenge volt a kínálat, sokan csak meg akartak szabadulni a fájuktól, aminek már pusztultak az ágai. Még a Szolnok környéki településeken is szétnéztünk, ez a felajánlás az utolsó pillanatban érkezett. A kiválasztási szempont most is az volt, hogy a fa legyen igen szép és magas.

Általában 14-15 méteres fenyőt keresünk élő állapotában, olyat, aminek egészségesek az ágai, tömör, jól díszíthető.

– A következő szempont pedig az, hogy miként tudjuk megközelíteni, hozzá tudunk-e férni a darus autóval, amellyel dolgozni szoktunk, illetve vannak-e olyan közművek, melyek akadályozhatják a kiemelését. A kiválasztott fa 35 éves lucfenyő, mely egész biztosan nagyon jól fog mutatni a Kossuth téren – nyilatkozta Gyurcsó Józsefné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában