Tökfesztivál

2021.11.09. 19:58

Kóstolóval népszerűsítették a helyi termékeket Jászberényben

A tudatos vásárlás és fogyasztás előnyeire hívták fel a figyelmet a jászberényi piacon.

Illés Anita

Az akció összehozta a termelőket és a vásárlóka

Fotó: Pesti József

Rendhagyó tökfesztivált szervezett a Jász Piacért Egyesület a minap a jászberényi piacon, ahol a közösség termelői értékelték az évet, és kóstolóra hívták a vásárlókat.

– A kezdeményezés célja, hogy összehozza a helyi kistermelőket és a fogyasztókat, így a legrövidebb élelmiszerláncon keresztül kerülhet friss, szezonális zöldség és gyümölcs a vásárlók asztalára – mondta köszöntőjében Csomor Imre.

Az akció összehozta a termelőket és a vásárlókat
Fotó: Pesti József

Az egyesület elnöke a tudatos vásárlás és fogyasztás környezeti, gazdasági hatásairól, egészségmegőrző szerepéről is beszélt. Emellett felhívta a figyelmet a vegyszermentesség fontosságára. Szorgalmazta, hogy a vásárlók a multik külföldről behozott termékei helyett részesítsék előnyben a helyben termelt, egészségesebb zöldséget, gyümölcsöt és egyéb termékeket.

A szemléletformálás jegyében idén útjára indították a Tedd jobbá családod táplálkozását és az életed! című előadás-sorozatot, melynek keretében – amikor a járványhelyzet engedte – neves szakemberek osztották meg tapasztalataikat többek között az ökológiai gazdálkodásról.

Akciójuk során ezúttal a tudatos vásárlói magatartás ösztönzésére az egyesület termelőinek standjánál kis papírtálkákban kínálták a kézműves sajtokból, mangalica kolbászból, főtt tojásból, sült tökből és savanyúságokból készült kóstolót. De természetesen a különböző mézfajták, kekszek, lekvárok sem maradtak ki a választékból.

Az esemény alkalmat adott arra is, hogy a vásárlók közelebbről megismerjék a termelőket, beszélgessenek az általuk készített finomságokról.

Gál Andrea őstermelő például megosztotta velünk, hogy már a felmenői is sajtkészítők voltak, generációról generációra öröklődött a kézműves sajtkészítés hagyománya. Különleges, francia jellegű és aszalt szilvás, diós sajtokat is bemutatott az érdeklődőknek.

Nagy sikert aratott Pallagi Zoltánné sütőtökből, almából és narancsból főzött ízletes lekvárja is, melynek receptjét többen elkérték, hogy a standjánál vásárolt sütőtökből otthon elkészítsék az ínyencséget.

A tökfesztivált a Jászberényi Kossuth Népdalkör zenés műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában