karcag

2021.11.03. 17:30

Kun hímzéses textildíszeket készítettek a gyülekezetnek

A reformáció ünnepén, október 31-én adta át kun hímzéses textildíszeit a Karcagi Református Gyülekezetnek Nagy-Pálné Pádár Ágnes.

Daróczi Erzsébet

Nagy-Pálné Pádár Ágnes (balra) és kis csoportja ajándékát Konczné Lehoczky Krisztina lelkész vette át

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Ahogy az ünnepi istentiszteleten is elhangzott, a reformációnak a személyes életünkben is meg kell történnie, hogy Istenhez Jézus Krisztus által eljuthassunk. Az én életemben ez huszonegy éves koromban történt meg. Itt, ebben a templomban keresztelkedtem meg felnőttként, azóta szerettem volna valahogy kifejezni Isten iránti hálámat. Időközben a figyelmem kun elődeink és a kun hímzés megismerése felé fordult. 2012-ben hárman-négyen kezdtünk el hímezni, majd ezt a csoportot bővítettük ki két budapesti taggal tizenöt főre Táncoló Tulipán Kunhímző csoport néven – sorolta az előzményeket a kunhímzőkör vezetője az átadás után.

Nagy-Pálné Pádár Ágnes (balra) és kis csoportja ajándékát Konczné Lehoczky Krisztina lelkész vette át
Fotó: Daróczi Erzsébet

 

Mivel még nem volt a karcagi református nagytemplomban kun hímzéses textildíszítés, ezért gondolta úgy a csoport, hogy elkészítik az úrasztali terítőt, illetve a szószék- és keresztelőedényt a kiegészítőkkel együtt.

– Hónapokon át valósítottuk meg a régi álmot. Istennek adhatunk hálát, hogy a kun hímzés hagyományának ápolása létrehozott egy közösséget is, mely a nagykunsági értékeinket igyekszik megőrizni kezeink munkája által – mondta Nagy-Pálné Pádár Ágnes.

A szószéken szereplő textildíszen a reformáció, a kunok letelepedésének és a redemptiónak az évszáma szerepel. A felirat rajta részlet a Miatyánkból magyar és kun nyelven.

Nagy-Pálné Pádár Ágnesnek az ajándék elkészítésében Karcagról Nagy Józsefné, Nyakó Jánosné, Pádár Istvánné, Saliga Józsefné, Szél Ibolya, Berekfürdőből pedig Oláh Piroska kunhímző segített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában