galériával

2021.11.04. 14:38

Saját történetét mesélte el Tiszafüreden az 56-os szabadságharcos

November 3-án a Kossuth Lajos Gimnáziumban tartott előadást Murányi Levente, szabadságharcos, 56-os elítélt, a legendás Corvin közi pesti srácok egyik oszlopos tagja.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Saját szemüvegén keresztül mutatta be az 1956. október 23. és november 4. közötti eseményeket a Kamaszfejjel 56-ban című könyv szerzője, aki akkor még csak tizenhét esztendős volt. Edzésre indult éppen, de nem sokkal később az események sűrűjében, a budapesti tömegdemonstráción találta magát.

A középiskolások figyelmesen hallgatták, milyen volt, mikor a karhatalom fegyveresei a tömegbe lőttek, és hogy lett a tüntetésből pillanatokon belül szabadságharc.

– Az utcagyerektől az egyetemistáig, a munkástól a professzorig mindenki a kommunista hatalom megdöntését akarta 1956 őszén. Egy emberként állt fel a magyar nemzet és mondta: elég volt! – összegezte Murányi Levente. – Nincs a magyar történelemben még egy olyan példa, amikor ennyire egyértelműen nyilvánult meg a nemzeti egység, a mindent elsöprő szabadságvágy. Ez ma is ott van bennünk, bennetek éppúgy, mint akkor bennünk 1956-ban, ne hagyjátok ezt elveszni – hangzott a kérés a pesti srácokkal egykorú diákokhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában