emlékezés kertje

2021.11.16. 07:00

Sétakertet alakítottak ki a besenyszögi otthonban

A demenciával küszködő idősek mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni.

Rimóczi Ágnes

A bentlakók előszeretettel mennek ki a friss levegőre

Forrás: Beküldött fotó

Különleges kertet alakítottak ki a helyi idősotthonban. A Besenyszögi Idősek Otthonáért Alapítvány két egymást követő évben nyert a Nemzeti Együttműködési Alaptól támogatást, melyek segítségével valósították meg az úgynevezett emlékezés kertjét.

– Az idősotthonban egyre nagyobb arányban vannak jelen demenciával élők. A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, ami az értelmi képességek fokozatos elvesztésének folyamata. Alapvető cél, hogy a demenciával küzdő idős ember életminőségét megőrizve, jó közérzettel, pszichés és szomatikus egyensúlyának megtartása mellett élhesse életét. Mi is törekszünk arra, hogy segítsük az ilyen lakóinkat, ezért is álmodtuk meg ezt a biztonságos sétakertet, ahol a demens betegek akár segítség nélkül sétálhatnak – részletezte Nagyné Donkó Gabriella.

Az intézményvezető a kialakítással kapcsolatban kiemelte: a kert fő eleme az önmagába visszatérő út, ahol mind a növények, mind a burkolat úgy van kialakítva, hogy az biztonságos legyen a séták alkalmával. A megfelelően kialakított külső környezet csökkenti a betegek feszültségét és frusztrációját, ezek mellett multiszenzoros stimulációra is képes, a különböző színek, formák, illatok, anyagok és hangok által.

– A kertnek több pozitív hatása is van, segíti a szervi betegségekből való gyorsabb felépülést demenciától függetlenül, redukálja a stresszt, csökkenti a magas vérnyomást, növeli a fizikai aktivitást, támogatja a relaxációt – sorolta az új tér előnyeit Nagyné Donkó Gabriella intézményvezető.

A bentlakók előszeretettel mennek ki a friss levegőre
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában